Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Visst är det härlig
t med lite sommarvärme, trots lite bakslag ibland. Denna gång har jag hittat lite fynd från Systembolaget som kan avnjutas under sommaren. Till sommarens festligheter hör ju bubbel, vitt vin och rosé - här kommer lite goda vintips som passar till både midsommar och härliga sommarkvällar. /Text: Peter Lannesand GRANDE RECOLTE 2018 / Provence, Frankrike / Art.nr 75286 / 129 kronor I området Provence görs mestadels rosévin och om man skall dricka rosé skall det vara härifrån. Vinerna är ofta ljusa till färgen, men väldigt smakrika såsom detta bäriga vin med inslag av smultron, färska örter och jordgubbar. Vinet passar såväl till det goda grillade som att dricka som det är tillsammans med vännerna på midsommarfesten. Strävhet RÖKIG PORTABELLOBURGARE MED KARAMELLISERAD LÖK Vegan BBQ: Mattias Kristiansson / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 4 stora portabellosvampar Rökig marinad 1 dl ketchup 1 tsk chipotlepasta 2 msk farinsocker 1 msk vitvinsvinäger 2 tsk rökt paprikapulver ½ tsk cayennepeppar 1 tsk salt Karamelliserad lök 3 gula lökar 2 msk rapsolja eller smör, t.ex. mjölkfritt 2 tsk ljust muscovadosocker 1½ burk ljust öl eller vatten Till servering 4 hamburgerbröd salladsblad skivad tomat skivad rödlök Grilla hamburgerbröden lätt. Fyll med portabellosvampar och ringla över den resterande marinaden. Toppa med sallad, tomat, rödlök och karamelliserad lök. CLOTILDE DAVENNE - BOURGOGNE BLANC 2016 / Bourgogne, Frankrike / Art.nr 5562 / 129 kronor RÖKIG MARINAD: 1. Blanda ihop ketchup, chipotlepasta, farinsocker, vitvinsvinäger, rökt paprikapulver, cayennepeppar och salt i en skål. Kleta ut ungefär hälften på portabellosvamparna. Vänd runt så att de täcks helt. Låt marinera i minst 30 minuter. 2. Lägg svamparna på grillen och grilla tills de har fått fina ränder. KARAMELLISERAD LÖK: 1. Skiva lökarna och fräs i oljan på medelhög värme tills de mjuknar och får färg. Det här tar ungefär 15 minuter. 2. Strö över sockret och låt fräsa i 1 minut till. Häll på ölet eller vattnet och låt koka in. När löken är riktigt mjuk är den klar. GF: Använd glutenfritt bröd. I det franska området Bourgogne gör man mycket vitt vin och mest känt kanske Chablis är, men man gör även vin i andra områden av Bourgogne och även där av druvan chardonnay. Detta vin får vila på sin jästfällning, vilket ger det en extra boost i smaken. Vinet har en härlig smak av gröna äpplen, lite citrus och en hel del mineralitet. Detta vin passar givetvis till alla typer av skaldjur, men även som aperitif. Fyllighet Syra Sötma Fyllighet Syra Pigeon Street korad till Sveriges bästa bar F ör 13:e året i rad bjöd Pernod Ricard Sverige upp till cocktailkamp på Café Opera för att utse Sveriges absolut bästa bar. Sedan den 17:e mars har Sveriges vassaste bar-team tävlat i kreativitet, kunskap och hastighet på Café Opera för att kunna utse Sveriges absolut bästa bar. Finalen gick av stapeln söndagen den 28 april och vinnarna blev Jakob Bravo och Robin Nockmar från Pigeon Street. – För att vara en riktigt bra bartender krävs såklart både finkänslighet och finess, men även en känsla för service – det avgör om en bartender bara är bara bra eller om denne är bäst. Jakob Bravo och Robin Nockmar besitter det som krävs för att vara just det, säger Petra Kalte, anordnare av Cocktailkamp och Trade Marketing Manager på Pernod Ricard. Under tävlingen har Jakob och Robin imponerat på alla de olika momenten – de har fått göra ett quiz på 20 frågor för att testa deras kunskap om hantverket. Efter det fick de göra en ny cocktail som bedömdes på presentation, gångbarhet i deras dagliga arbete och smak. Slutligen fick de ta en beställning på tid där de skulle prestera så snabbt och felfritt som möjligt. Jakob och Robin håller till på Pigeon Street, ett nytt koncept i Norrköping som slår upp portarna i Knäppingsborg i början av juni. Trots att de inte haft premiär när tävlingen gick av stapeln kan de med andra ord redan titulera sig som Sveriges bästa bar. (CL) 14 NOLLELVA LOMBARD EXTRA BRUT - PREMIER CRU BLANC DE NOIR Champagne, Frankrike / Art.nr 7921 / 299 kronor En bra champagne under 300 kronor är i mitt tycke ett riktigt fynd på Systembolaget. Finns dock inte att finna hos alla systembolag, men går att beställa. Denna generösa champagne kännetecknas av en mjuk och integrerad mousse. Här finns toner av röda bär, mogna varma röda äpplen, generös röd citrus, mineraler och kalk i den avslutande eftersmaken. Denna champagne är gjord på den blåa druvan pinot noir där av namnet Blanc de Noir. Denna är perfekt att börja midsommarafton med i samband med att gästerna anländer. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Privat