Bygdegården 1
BAKNING FÖRENAR I Långhed möts kulturarv och fram
tid i bagarstugan I Långhed skapas ett utvecklingscentrum för bakning. I den nybyggda bagarstugan möts människor med olika bakgrunder och kulturer genom att baka tillsammans. Kunskap utvecklas till entreprenörskap. I centrum står tunnbrödet. – Vi vill få fler att känna stolthet över sitt kulturarv, oavsett var man kommer ifrån, berättar Margareta Englund, projektledare och aktiv i Långheds bygdeförening som driver projektet med stöd av Leader Hälsingebygden, under 2019–2022. – I bygdeföreningen funderade vi på vilken verksamhet lokalerna kunde användas till, hur bygdegården kunde vara en del i att utveckla bygden. Kulturarvet var ett gemensamt intresse, och vi tänkte att vad är ett gemensamt kulturarv värden över? Jo, bakning! säger Margareta. Samtidigt fanns ingen bagarstuga nära bygdegården. En del i projektet blev därför att bygga bagarstuga i bygdegårdens lokaler, delvis med ideella krafter. Målet är att bygdegården ska kunna erbjuda lokalen för privatpersoner, entreprenörer och grupper som vill baka och ordna aktiviteter. Inom projektet arrangeras flera aktiviteter som bidrar till möten, kunskapsutbyten och gemenskap. Det har hållits öppna evenemang, gästabud och kurser, bland annat för skolelever, i tunnbrödsbakning. I bagarstugan blandas det traditionella tunnbrödsbaket med bakning från bland annat Eritrea, Colombia, Turkiet och Syrien. Alla bakar bröd från sina bakgrunder, utbyter idéer och erfarenheter. Tekniker från andra länder testas på svenska tunnbrödet. – I alla kulturer bakar man, det är lätt att mötas genom bakning. Vi lär av varandra, och får 18 BYGDEGÅRDEN Bygdegården med bagarstugan är från början ett Godtemplarhus, vackert belägen i Långhed i Ovanåkers kommun. ny kunskap som också få oss att utveckla tunnbrödet. Coronapandemin har påverkat projektet till att ställa om, vilket har lett till nya lösningar. Nyligen startades en You tubekanal. Där kommer instruktionsfilmer i tunnbrödsbakning läggas ut för de skolklasser som inte kan besöka bagarstugan – ett sätt att låta kulturarv och framtid mötas. Projektet har öppnat dörrar lokalt, skapat värdefulla kontakter och goda spinoffeffekter. Bussbolag har hört av sig och vill stanna på orten, nya möjlig - ” I alla kulturer bakar man, det är lätt att mötas genom bakning. Vi lär av varandra, och får ny kunskap som också få oss att utveckla tunnbrödet.” Foto: Katarina Olars heter för företagande har öppnats. Samarbetet med Studieförbundet Vuxenskolan har givit extra stöttning och nätverk. – Att driva projekt har gett bygden en energikick, fler engagerade och helt nya möjligheter. Våga driva utvecklingsprojekt, det ger så mycket tillbaka. Börja med det som ligger er nära! avslutar Margareta. Den 9 maj blir det en kulturvandring i Långhed, med tips - runda i världsarvsbyn och nybakat – naturligtvis med tunn - brödet i centrum. SOFIA OHLSSON