AMES 1
SVERIGEKOLL STOCKHOLM GÖTEBORG SOMMARDRINKAR COCK
TAILS MED UTSIKT TEXT: AUSTIN MALONEY Att hitta en takterass när man är ute och reser är nu lättare än någonsin. För två år sedan grundade Hans Ebenman och Rikard Fredricson rooftopguiden.se med syftet att hjälpa resenärer att hitta de bästa och mest passande takbarerna. De tyckte att det behövdes en komplett och lättöverskådlig guide som samtidigt ska fungera som inspiration när man planerar och bokar sin resa. Duon har naturligtvis också koll på utbudet hemma i Sverige. Här är deras fem bästa takbarer i Stockholm. 1. TAK STOCKHOLM ”Bäst är den helt nya takbaren mellan Nordic Choice-hotellen At Six och Hobo vid Brunkebergstorg. Den är stor och har en härlig utsikt mot Gröna Lund, Södermalm, delar av City och Kungholmen. Baren har en loungekänsla och serverar en fantastisk barmeny samt har superbra cocktails, viner, sake och öl. En live-dj spelar torsdag-lördag för alla festsugna och när vädret tillåter kommer det även hållas spelningar på terrassen.” 2. PANE FRESCO ”Högst upp i Åhlénshuset ligger tv-profilen Paolo Robertos restau50 rang. Här finns även en av Stockholms bästa takterasser med utsikt över Sergels Torg och de centrala delarna av huvudstaden. Maten är genuint italiensk och stället har blivit oerhört populärt på kort tid.” 3. TAKPARK BY URBAN DELI ”På Sveavägen 44 finns en helt nyrenoverad takbar på nionde våningen. De har olika dj:s som spelar hela sommaren och det serveras lättare måltider och dryck. Det är ganska stort och stämningen är lite mer avslappnad här än på andra ställen.” 4. THE WINERY HOTEL ”Denna stora takbar ligger på ett hotell i Solna och har bland annat en uppvärmd pool. Loungen har bekväma sunbeds och är en idealisk plats att tillbringa avkopplande eftermiddagar eller kvällar på. I den italienska vinbaren kan man njuta av ett härligt glas samtidigt som man tittar på solnedgången över Nationalarenan.” 5. GONDOLEN ”Jättebra mat, utsökta drinkar och superutsikt över Slussenområdet och halva staden. Terrassens bord har vita dukar för matgästerna och det är överlag ganska stilfullt.” n TEXT: AUSTIN MALONEY FOTO: JOHAN SIVERKLEV Viktor Petersson och Tom Surma har blandat drinkar på Göteborgsbaren Familjen i en herrans massa år. Tillsammans har de mer eller mindre fria händer och bestämmer helt själva vad som ska finnas på drinkmenyn. – Jag kommer oftast på nya drinkar när jag håller på att somna. Liksom när man ligger och funderar över saker som är goda och hur de skulle smaka i kombination med sprit, berättar Viktor. Vilken är den konstigaste smakkombinationen ni har gjort? – Vi arbetar mycket med samma råvaror som köket, och det som funkar i köket borde funka i en drink. Men pannkaka och smultron var en rätt speciell kombination. Sedan hade vi en drink som smakade fläsk och äpple. Den byggde på fläsksprit som vi gjorde på knaperstekt fläsk, serverad med typ äppelmust. Den blev riktigt god, berättar Tom. Det låter sjukt märkligt! – Ja men vi har alltid jobbat med att försöka utmana. Givetvis blandar vi även GT och liknande men det roliga är ju att erbjuda något nytt och spännande. Sen så kan man förstås behöva förklara lite när man har märkliga kombinationer. Som just nu så har vi en Bloody Mary på rökt OP Anderson, punch och gammeldansk, säger Tom. Det låter faktiskt skitäckligt. – Jo men tänk då att du penslar köttet med en god rökt bbq-sås, det är lite samma grej som den rökta OPn tillsammans med den söta punchen och den kryddiga gammeldansken, säger Viktor. Märker ni av den alkoholfria trenden? – Det gör vi verkligen och vi är stora förespråkare av det. Och många av våra drinkar går med lite vilja att göra alkoholfria. Tänker man till lite går det att hitta den kryddighet och djup som finns i alkohol på annan väg genom att använda till exempel tonic eller salt i drinken, berättar Tom. Om ni skulle ge några generella drinktips då? – Just under sommaren så tycker jag att man ska göra det enkelt och hålla sig till naturliga smaker. Vi arbetar alltid efter säsong och under sommaren är det superlätt eftersom vi har så mycket bär och andra goda grejer som fläder och syren, berättar Tom. Om man inte orkar med sockerlag och sånt, är man körd då? – Nej, men det där med sockerlag är ju inte alls så svårt. Du tar bara lika delar strösocker och vatten, värm upp tills det har smällt. Klart! n