AMES 1
FOTO: PIERRE MONETTA A lain, snart 61 år, är uppf
ödd på en gård i orten Castelsarrasin i sydvästra Frankrike. Farmodern lagade under hans uppväxt mat till hela familjen, det mesta producerades på gården. – Jag kan fortfarande känna doften och smaken av den grillade kycklingen farmor serverade oss till söndag lunch, minns Alain. Restaurangkarriären startades redan vid 16 års ålder på hotell- och restaurangskolan i Bordeaux. Vid 21 års ålder, 1977, kom Alain till kocklegenden Roger Verge på Moulin de Mougins strax norr om Cannes. Roger lärde Alain genuin provensalsk matlagning vilket därefter blev Alains och hans restaurangers signum. I början på 1980-talet var Alain chef på några välrenommerade stjärnrestauranger i Juan-les-Pins, Mougin och Monte Carlo. Därefter började han att investera i och driva ett flertal hotell och restauranger i Provence. Genom sin stora passion för att åka motorcykel fann och besökte Alain hotellen och restaurangerna på sina tripper. ÅR 1996 ÖPPNADE Alain restaurangen Le Parc i Paris som redan efter åtta månader fick tre stjärnor. Den följdes av restaurang Alain Ducasse vid Central Park i New York vilken även den snabbt fick tre Michelinstjärnor. Idag driver Alain ett trettiotal restauranger i tolv städer i länderna England, Frankrike, Japan, Kina, Monte Carlo, Qatar och USA vilka totalt omsätter nära en miljard kronor. Chefskockarna är alla upplärda av Alain och har under 10-15 år skolats in för sitt uppdrag. NOTERBART ÄR ALAIN är den ende som idag har och har nått trestjärniga restauranger i tre olika städer. Alain Ducasse at Dorchester i London, Le Louis XV – Alain Ducasse á L´Hôtel de Paris i Monte Carlo samt Alain Ducasse au Plaza Athénée i Paris. Flaggskeppet är givetvis exklusiva L´Hôtel de Paris med restaurangen Le Louis XV i Monte Carlo som Alain varit chef för i över 30 år. Tre franska kockar har under de senaste hundra åren dominerat världens gastronomi: Auguste Escoffier, Paul Bocuse och Alain Ducasse. EN MIDDAG PÅ ALAIN DUCASSE AT DORCHESTER, LONDON Alain Ducasse at the Dorchester ligger i Hotel Dorchester på Park Lane, ut mot Hyde Park. Restaurangen är en av endast fyra i England som fått tre Michelinstjärnor. Restaurangen öppnade 2007 och fick sin tredje stjärna 2010. Matsalen är mycket klassiskt inredd. Chefskock är Jean-Philippe Blondet. EFTER ATT DRUCKIT ett glas av husets egen champagne, med namnet Alain Ducasse, är vi redo för sjurättersmenyn. Starten är en ljuvlig liten havskräfta panerad med äkta rysk kaviar, så gott. Givetvis serveras gåslever, här perfekt halstrad med palsternacka, päron och en god sås, gåslever som bäst. Hummern kommer litet överraskande i en gryta tillsammans med färsk potatis och fräsch buljong, fina smaker. Kvällens höjdpunkt är en kokt piggvar med broccoli och en sås gjord på havets frukter, vilken smaksensation! Traditionellt god var kycklingen från Landes, endast åtföljd av en mustig champinjonsås. Osten var vår favorit Comté, lagrad 36 månader, med fruktbröd. Ost kan inte bli bättre än så. Desserten med namnet Citron och Mandel bjöd inte överraskande på citronsorbet, citronmarmelad, citronkräm och rikligt med mandelflarn och fullbordade en utsökt måltid. Till espresson kunde vi frossa i godsaker som fransk nougat, makarons, marshmallows, praliner och tryffel. Trestjärniga Alain Ducasse at the Dorchester gav en unik gastronomisk upplevelse, värdigt en av världens tre främsta kockar genom tiderna. n 57