Nöjesnytt Malmö 1
Alldeles i centrum, vid citygallerian Hansa, hitt
ar vi Bekim Abazi. Här driver han, tillsammans med sin bror Abbe och de övriga i familjen, Restaurang Spot sedan april 2013. Numera känns ett besök här som att ge sig ut på en kulinarisk resa bland väldoft ande olivlundar och pitt oreska små medelhavsgårdar. BEKIM ABAZI PÅ MÅNADENS PROFIL KROG NOVEMBER S över. – Vi bakar dem i en stenugn efter ett gammalt napolitanskt recept, det har man gjort på Restaurang Spot i 18 år nu, berättar Bekim Abazi. För den som för dagen inte är sugen på pizza erbjuds även godsaker som förrätter, pastarätter, sallader och desserter. Till gästernas favoriter hör carpaccio, pannacotta och pasta con fi letto. – Fast det skiftar lite både med årstid och tid på dygnet. På kvällen är det mest pizza som efterfrågas medan pastarätterna går bättre till lunch. Sommartid serverar vi så klart mycket sallader, förklarar han vidare. FRÅN KOSOVO TILL MALMÖ VIA ÄLMHULT Till Malmö kom Bekim Abazi, från Kosovo, redan 1990. Dock tillbringade han sin ungdom i Småland. – Vi fl yttade ganska snabbt vidare från Malmö till Älmhult, där jag gick handelslinjen på gymnasiet, men 1997 fl yttade vi tillbaka till Malmö igen. Här fi nns det större möjligheter att utvecklas och många av mina kompisars familjer fl yttade samtidigt. En del till Växjö men vi valde alltså Malmö, berättar han. Ända sedan han var liten har han drömt om att öppna något eget och 2005, bara 25 år gammal, var det dags för honom att förverkliga drömmen. – Jag hade arbetat på en indisk restaurang vid Lilla Torg ett tag men kände att jag inte fi ck samma kick av att vara anställd som jag skulle kunna få av att driva något eget. En av mina kollegor var själv från Indien och tillsammans startade vi upp en egen indisk restaurang. Det kändes som ett naturligt steg att ta. Mina föräldrar drev tidigare en restaurang i Pristina i Kosovo så man kan säga att jag föddes in i branschen, säger Bekim. KÄNDISTÄTT Familjetraditionen fördes också vidare genom att Bekim samtidigt, tillsammans med sina bröder och sin syster, drev en spansk-italiensk-inspirerad restaurang på Ystadgatan. Som om inte det var nog gav han sig parallellt även in i bensinstationsbranschen med en mack i både Lund och Hörby. – Det var roligt som omväxling, en bensinmack idag innehåller 14 | nöjesnytt pot har länge varit en av Malmös mest populära italienska restauranger. Här var man först med vedugnsbakade pizzor, något som är lite av en specialitet sedan Bekim Abazi tog många olika branscher i samma bransch. Till utbudet hör ju till exempel också saker som Svenska Spel, ATG och liknande. – Men det blev jobbigt att pendla varje dag och under en vinter med snöstorm när resan fram och tillbaka tog mig fyra timmar om dagen fi ck jag nog, förklarar Bekim. Så i januari i fjor sökte sig hans blickar mot Spot i Malmö istället. I april tog han över restaurangen och i augusti lämnade han bensinbranschen för gott. Sedan dess har Restaurang Spot, med ett redan gediget gott rykte, bara blivit ännu bättre. Något som återspeglar sig inte minst på det senaste årets celebra gäster. Till de ordinarie barnfamiljerna sällar sig numera nämligen den svenska kändiseliten. Däribland Zlatan Ibrahimovic´ med sin Helena, svenska fotbollslandslaget, Paolo Roberto och så klart 2013 års Eurovision Song Contest-artister. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN / WWW.LAZZEX.COM BEKIM ABAZI ÅLDER: 34. BOENDE: I lägenhet på Kulladal. MALMÖS VACKRASTE PLATSER: Runt de centrala torgen och i Västra Hamnen. FAVORITRESMÅL: Sol- och stadssemester på sommaren, skidresa på vintern. FRITIDSSYSSELSÄTTNING: Att se historiska dokumentärer. TRERÄTTERSFAVORIT PÅ SPOT: Scampi med caprese, pasta frutti di mare, pannacotta.