Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg BRÖLLOP
Ren Passion Elegant & Sober Sann Kärlek CAFÉ SCHI
LLER FOTO: ÄNTLIGEN HEMMA, TV4 BORDSPLACERINGAR & TÅRTOR DUKNING När man kommer till ett bröllop är det härligt om man möts av en arbetad och generös dukning. Personliga detaljer i dukningen är ett bra sätt att binda ihop bröllopets tema. Som tema kan man exempelvis använda sig av en färg. Använd dig sedan av kontraster som till exempel en klassisk matt linneduk mot blankt porslin eller en vit tallrik mot en väldigt färgstark servett. Plocka gärna in något från naturen till bordsdekoreringen, det behöver inte vara blommor utan kan vara några vackra blad, kvistar, bär eller stenar. Vill du göra det lilla extra bind ett vackert snöre eller band runt varje servett för att få en ännu festligare känsla på bordet. Kom ihåg det är ofta det enkla som är det vackra! BORDSPLACERING På en fest med många deltagare underlättar det för alla om man har bordsplacering. Bordsplaceringen är viktig för att få gästerna att trivas vid middagen! En bra bordsplacering kräver mycket planering och eftertanke. Till exempel bör man blanda utåtriktade och pratsamma personer med de lite blygare och gärna placera personer med liknande intressen i närheten av varandra. Man försöker att blanda parets båda släkter med varandra och med vännerna, så att det inte blir en ända av bordet med brudens släkt och en annan med brudgummens släkt. Den traditionella bordsplaceringen vid en bröllopsmiddag utgår ifrån brudparet vid honnörsbordet. Bredvid bruden sitter brudens far som har brudgummens mor till bordet. Brudgummens mor sitter bredvid vigselförrättaren om det är en man. Intill brudgummen sitter brudens mor som har brudgummens far till bordet, och bredvid denne sitter vigselförrättaren om det är en kvinna. Marskalk och tärna sitter ofta också vid honnörsbordet. Efter denna placering gäller i princip att ju närmare släkt desto närmare brudparet. BRÖLLOPSTÅRTA Tårtan är en viktig punkt på festen och hör till ett traditionellt bröllop. Ett alternativ till den vanliga tårtan är en så kallad krokan. Ett bakverk som består av var för sig hårt gräddade delar av marsipan, vilka fogas samman till en “byggnad”, oftast ett torn i flera våningar och som dekoreras med kristyr. Bröllopstårtan härstammar ända från romartiden och är en symbol för lycka och fertilitet. Det finns ingen bestämd regel för hur en bröllopstårta ska se ut, men vanligt är att den är i flera våningar. Är ni skrockfulla så var noga med antalet våningar på tårtan, de motsvarar nämligen hur många barn äktenskapet ger. Enligt tradition skär brudparet tillsammans den första biten av tårtan för att visa att de två nu är ett. Bruden lägger sin högra hand på tårtspaden, sedan lägger brudgummen sin högra hand ovanpå hennes och till sist lägger bruden sin vänstra hand överst. Enligt traditionen ska också brudparet äta första tuggorna från den gemensamma tårtbiten. För att vara säkra på kommande lycka bör ni sedan se till att samtliga gäster får i sig åtminstone en liten smula av tårtan. Att tacka nej till tårtan anses nämligen dra olycka över både brudparet och en själv. ■ FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM CARL HOFF Carl Philip Mema/GAB Silverbestick STAKEN & VEKEN Servetter & bordsplaceringskort STAKEN & VEKEN Linneservett & servettring STAKEN & VEKEN Ljus, krona & kakfat Dukningar FOTO: CARL PHILIP
Nöjesnytt Helsingborg TREND – TJEJ & KILLE
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg TRENDSPANING
Nöjesnytt Helsingborg RACHEL MOHLIN
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL