Vi inleder med en... Trattkantarellsoppa För en l
yxvariant vid festligare tillfällen: spritsa löjromscrèmen i botten av tallriken! Ingredienser 6 personer • Tid: ca 1 h Räkna med ca 1,5–2 dl per person när soppan serveras som förrätt. 1 l färska trattkantareller 3 schalottenlökar 3 msk svampeller kycklingfond 6 dl vatten 3 dl grädde 2 msk soja ev. lite vinäger smör gräslök alt. kryddkrasse salt och peppar Till löjromscrèmen 30 g löjrom ¾ dl Philadelphia ost 1 tsk citronjuice salt och peppar spritspåse 1. Finhacka schalottenlökarna, rensa och stek kantarellerna i smör på medelhög värme. När vätskan från kantarellerna försvunnit så tillsätter du löken och ytterligare en klick smör. Stek detta tills löken är transparent, salta och peppra. 2. Överför detta till en kastrull, tillsätt vatten och fonden/ buljongtärningen, låt koka upp och koka i ca 15-20 min tills soppan börjar bli ganska tät. 3. Tillsätt grädden och sojan och låt småkoka i ca 10 min ytterligare. 4. Mixa med en stavmixer till en slät soppa och smaka av med lite salt och peppar. Tycker du att den känns lite fet i smaken så tillsätter du några droppar vinäger. 5. Blanda alla ingredienser till löjromscrèmen i en bunke, smaka av med salt och peppar. Lägg crèmen i en spritspåse så du kan spritsa en liten topp i mitten av tallriken. Tips! Vid servering mixar du soppan ytterligare så kommer den att få en fluffig, härlig konsistens. Toppa med lite hackad gräslök eller kryddkrasse. 109