Vårdguiden Omslag 1
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Innehåll och krönika
Vårdguiden Nytt namn & nummer
Vårdguiden Jag möttes av en sådan medkänsla
Vårdguiden Tveka inte att ringa!
Vårdguiden Terapi via internet
Vårdguiden Doktorn kan komma
Vårdguiden Dålig andedräkt
Vårdguiden Fett rätt med rätt fett
ed rätt fett risken för dessa sjukdomar. – Med vå
ra traditionella svenska matvanor kommer en stor del av fettet vi äter från mejeriprodukter som mjölk, smör och grädde. Det gör att vi lätt får i oss för mycket mättat fett. Vi skulle bli mycket friskare om vi bytte ut en del av det mättade fettet mot enkelomättat eller fleromättat fett. Det säger Mai-Lis Hellénius, som är professor vid Karolinska Institutet och arbetar med att förebygga hjärt-kärlsjukdom. I de senaste nordiska näringsrekommendationerna som kom i oktober i år framhåller man vikten av det här mer än någonsin. En ny svensk studie visar tydligt vad som händer med kolesterolet när vi äter olika typer av fett. Personerna i studien delades in i två grupper, där den ena gruppen fick äta smör och den andra solrosolja. Efter tio veckor mätte man kolesterolet hos båda grupperna. I gruppen som åt smör hade det skadliga kolesterolet höjts, medan personerna i gruppen som åt solrosolja hade fått sänkta halter skadligt kolesterol i blodet. Vad ska jag välja? Om du vill få ner andelen mättat fett och öka andelen fler omättat finns det några enkla tumregler att hålla sig till. Ju hård are ett fett är i kylen, desto mer mättat fett innehåller det. Du som vill ha fett på smörgåsen gör klokt i att välja ett nyckelhålsmärkt smörgåsmargarin som både innehåller bättre sorts fett och har lägre fetthalt. – Vi väljer oftast det vi är vana vid, säger Mai-Lis Hellénius. Men vi skulle må så mycket bättre av att tänka om ibland. Det finns många andra goda saker att lägga på mackan än smör och ost. Mosa en avokado eller bred på hummus, tipsar Mai-Lis. Fantastiskt gott och jättemycket nyttigare! För matlagning och stekning är olja eller flytande margarin det bästa. – Rapsolja och olivolja passar till exempel bra att steka i, men det kan vara svårt att se när pannan är lagom varm. Om oljan börjar ryka är pannan för het och det kan i värsta fall bildas skadliga ämnen, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Då ska man inte använda den oljan, Enkelomättat fett Enkelomättat fett – det näst bästa – finns främst i växtriket. De sänker det skadliga kolesterolet och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Enkelomättat fett hittar du bland annat i: • Olivolja och oliver • Rapsolja och flytande margarin • Bordsmargarin och lättmargarin baserade på rapsolja • Mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter • Avokado • Kyckling • Ägg utan torka ur pannan och börja om från början. Därför kan det vara enklare att använda flytande margarin i stället, eller lite av varje. – Ju större andel fleromättat fett en olja har, desto nyttigare är den, berättar MaiLis Hellénius. Men den är också känsligare, både för upphettning och för syre och solljus. Därför passar enkel omättade oljor bättre » 1177 Vårdguiden nr 4 2013 15
Vårdguiden Frågor & svar om din journal
Vårdguiden Var lugn, det är krupp
Vårdguiden Säg aaah!
Vårdguiden Så slipper du smittan
Vårdguiden Köp inte antibiotika utomlands!
Vårdguiden Moderna åkommor
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Omslag-baksida