Nöjesnytt Helsingborg 1
Köpenhamn UTMÄRKELSER OCH PRISER whiteguide.se Wh
ite Guide har precis haft sin årliga prisutdelning till Danmarks, och med det Köpenhamns, bästa restauranger. Deras samlade omdöme låter som följer: ”Nivån är högre än någonsin - och en ny trend har skapats med hållbara och holistiska restauranger. Antalet restauranger i Global Mästarklass är tjugo i år, vilket gör Danmark till en kulinarisk toppdestination.” Tre köpenhamnska restauranger kommer upp på 39 matpoäng av 40 möjliga – Noma, nyöppnade extravaganta projektet Alchemist och Kadeau (som fick äran att laga maten till mitt bröllop) – så kampen får avgöras på totalpoängen och där drar Alchemist längsta strået. Det uppseendeväckande är att restaurangen bara hann vara öppen i dryga tre månader innan den fick utmärkelsen som årets restaurang. Årets nya restaurang gick till franskinspirerade À Terre medan Restaurang Anarki på Frederiksberg fick priset som årets ”feelgood-upplevelse”. På dryckesfronten vann Kadeau årets alkoholfria dryckesmeny, Broaden & Build vann årets ölupplevelse och AOC vann årets vinupplevelse. Förutom White Guide och andra välkända guider som Michelin och Worlds 50 Best Restaurants så har det nyligen också dykt upp en ny matguide. Den heter 360 Eat Guide som förutom maten lägger stor vikt på restaurangernas hållbarhet. En restaurang kan få 100 matpoäng och lika många inom hållbarhet och den första vinnaren inom tyngsta kategorin bästa restaurang i Norden är köpenhamnska Amass. Så matintresserade ska nog besöka Refshaleøen i Köpenhamn, där de respektive vinnarrestaurangerna Alchemist och Amass ligger ett stenkast från varandra. Och varför inte ramla in på Noma också, som passande nog ligger på vägen dit. KROGNYTT FRÅN ANDRA SIDAN SUNDET Nöjesguidens Peter Steen-Christensen delar med sig av det senaste från Köpenhamn. TEXT: PETER STEEN CHRISTENSEN SYDAMERIKANSK PMY POPUP PÅ MALBECK Istedgade 61, Vesterbro En gång i tiden fanns det en fine dining-restaurang i Köpenhamn på det sydamerikanska djungeltemat. Namnet var Taller och efter att Michelinstjärnorna uteblev så skruvades ambitionsnivån ned till en mer vardaglig sydamerikansk bistro under namnet PMY – papas (potatis), majs och yuca. Men efter en tid tog också det slut, de två sydamerikanska kockarna Karlos och Luis ville jobba i en större lokal och som de själva säger ”alla våra projekt blir en smula försenade, vi är ju sydamerikaner”. Medan vi väntar på att de ska få allt på plats så erbjuder de två kockarna – som tidigare varit anställda på dussinrestauranger som Noma och El Bulli – en popup med plats för 20 gäster fram till och med 21 december. Sydamerikanska läckerheter med ingredienser som okra, guava, zanis, bitter yuca och guasacaca väntar på dig hos den argentinska vinbaren Malbeck som snällt nog tillhandahåller lokal för festligheterna. ÅRETS NYA RESTAURANG À Terre, Tordenskjoldsgade 11 À Terre är namnet på ”Årets nya restaurang” i Danmark enligt White Guide. Skeppet seglas av kökskapten Yves Le Lay som är skolad i det franska köket av sin far. ”Jag lånar fortfarande och twistar med råvaror från det asiatiska och det nordafrikanska men det franska genomsyrar allting”, förklarade han innan À Terre öppnade. Förutom att det är imponerande att vara årets nykomling i Köpenhamn där det hela tiden händer så mycket på gastronomiscenen så är det såklart förbluffande att man kan vinna årets nykomling i slutet av oktober när man har en restaurang som slog upp dörrarna i september. Man hör nog lite för ofta om väldigt ambitiösa kök som trots den höga ambitionsnivån serverar mat som är tillgänglig för de flesta plånböcker. Det påstås det vara här och det stämmer nog, 52 22 | nöjesnytt NÖJESGUIDEN | NR 11, 2019 men är en sanning med modifikation. En tre-rätters vegetarisk meny för 350 danska kronor är ju inte så svettigt, men en sex-rätters ”signaturmeny” kostar dig 900 danska, och med vin till (inklusive deras vinpaket landar kalaset på 1 600 danska vilket är närapå 2 300 svenska kronor) så känns det kanske inte längre så tillgängligt för alla. Valuta för pengarna verkar dock alla vara eniga om att det är. Och det finns ju också en liten à la carte-meny där huvudrätterna landar runt 300 klart överkomliga danska kronor. Speciellt som en av dem är en av de mest legendariska rätterna i Köpenhamns restaurangliv - Hummer Tiger Lee, känd från stadens äldsta gourmetrestaurang Kong Hans där den dök upp under 80-talet. Såhär cirka 30 år senare är det en rätt som köpenhamnska gourmander fortfarande talar om som något alla borde få uppleva en gång i livet.