Nollelva 1
SÖDERKÖPING 125-åring laddar inför julen Mycket g
ott till nyårssupén hos Hemköp För många är nyårssupén årets finaste middag då man passar på att unna sig lite extra. I delikatessen på Hemköp finns många högklassiga råvaror och man hjälper gärna till med middagstips. – Till nyår kan man boka vårt skaldjursfat för två personer som kostar 499 kronor per fat. Då ingår det havskräftor, färska räkor, rökta räkor, vår egen skagenröra, aioli och en fryst hummer. Man kan även välja alternativet med en färsk amerikansk hummer för 649 kronor per fat, säger Eleonora Granström som är ansvarig för delikatessen på Hemköp. – Till nyår är det oftast skaldjur som gäller, vi kommer även koka hummersoppa och gratinera halva humrar. Vill man beställa vårt skaldjursfat måste man boka senast tisdag den 29/12. Om man inte gillar skaldjur, finns det något alternativ? – Absolut. Vi har jättemycket fint hängmörat kött från Bjursund, såväl oxfilé, entrecote som en fin ryggbiff. Efter maten är det vanligt att avrunda med lite ost och kex. Och på Hemköp har man ett stort utbud att erbjuda sina kunder. – Vi har väldigt mycket att välja på, vi har ett stort ostsortiment. Man kan komma hit och plocka ihop en ostbricka själv, och om man vill ha lite tips och råd så hjälper vi till med det. Vi gör även charktallrikar om man vill ha lite plock till fördrinken, med fem olika sorters chark, oliver och lite sådant, säger Eleonora. (TP) I oktober firade Jannes Hembageri 125 år men visar inga ålderstecken. Denna jul har man ett stort och spännande sortiment att erbjuda sina kunder. Inför advent presenterade Janne sina pepparkakor i ett tidningsreportage och det fick ett enormt genomslag bland Söderköpingsborna. – Jädrar vilken succé! Vi har aldrig sålt så mycket pepparkakor tidigare. Och massor av folk har testat vårt recept och bakat hemma. Det är ett jättegammalt recept från när jag jobbade på Sveakonditoriet i Linköping och innehåller smör, grädde och riktig sirap. Vi har även vår jullimpa som också är unik och gjord på ett kanongammalt recept med fänkål och pomerans. Janne är noga med kvaliteten och berättar om semmelfyllningen som består av riktig mandelmassa på 50/50 mandel och sockerlag, till skillnad mot många semlor som man köper i affären där det bara finns spår av mandel. – Och det är likadant med marsipan. De yngre tycker inte om marsipan och det är för att livsmedelsindustrin de sista 30 åren sålt marsipan som inte är marsipan. Men vi gör riktig marsipan, men då kostar det ju lite mer också. När det gäller lussekatterna och vetebrödet har Jannes helt gått över till smör och köper in råsaffran som de gör sitt eget saffran på. Och det finns flera varianter av lussekatter för att tillfredsställa alla smaker. – Vi har en med kanelfyllning och smör som vi doppar i kanelsocker, sen har vi en annan variant där vi har tjockt med smör och vaniljsocker i och vaniljkräm uppepå - och det är vrålgott! Janne passar även på att slänga med ett extra litet tips för julklappshandlande Söderköpingsbor: – Kom in och prova vår prisvärda jultallrik, i år har vi bland annat vildsvinsskinka på den. (TP) DIN DELI I SÖDERKÖPING FÖRGYLLER SMAKLÖKARNA TILL JUL & NYÅR! Varmt välkomna till vår välfyllda chark & fiskdisk Seniortimme tisdag & fredag 7-8 (för de i riskgrupperna) 8-21 Söderköping Kungsgatan 33, 602 20 Norrköping Firar 125 år året ut! Endast för publicering i Nolltretton / Nollelva Får ej användas i andra sammanhang Vi tar jul och nyårsledigt i december och januari 24-27/12 31/12 1-3/1 2021 6/1 Äppelkaka med saffran Hembakade pajer Varma smörgåsar på surdegsbröd Öppet: Mån-Fre 07.30-18.00 • Lör 08.00-15.00 • Sön 11-17 • Hagatorget 2 • 0121-100 52 • Söderköping • www.janneshembageri.se • janneshembageri 22 NOLLELVA (alla dagar) Ågatan 2 0121-196 90 Foto: Tobias Pettersson Foto: Tobias Pettersson Välkomna!