Nöjesnytt Växjö 1
digital ölprovning MED EDWARD BLOM Ölprofilerna R
obert Andersson från Gemla och Micael Lysén från Leksand driver inte bara den omåttligt populära podden Ölvärlden, de har också i pandemins tidevarv anordnat en lång rad digtala ölprovningar. När de den 17 april kör en ny sådan har de med sig en celeber gästartist, nämligen ingen mindre än Edward Blom. Robert Andersson är ett välkänt namn i svenska ölkretsar. 2010 startade han bloggen Livets Dryck, som senare bytte namn till Helbergs Humle, och det som verkligen gjorde att Robert stack ut var hans fantastiska foton av de öl han presenterade. I mars 2018 släppte Robert tillsammans med meriterade författaren Peter M. Eronson boken Prova Öl - Titta, Dofta, Smaka, som vann pris i internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards 2018 i kategorin Lärobok Dryck. Förra året startade han podden Ölvärlden tillsammans med Micael Lysén, som får betraktas som ett närmast unikt samarbete då Micael är bosatt i Leksand och Robert i Gemla. Dessutom har de aldrig någonsin träffats. Nu är duon alltså den 17 april aktuella med en digital ölprovning tillsammans med Edward Blom, där man provar sju utvalda öl med temat “Svenska smaker”, med öl från svenska bryggerier. Men hur startade då Roberts intresse för denna ädla dryck, kan man undra? –Det började 2008, när jag fick tag i en öl som smakade på ett helt annat sätt än vad jag var van vid, en Oppigårds Golden Ale. Den var speciell på den tiden, men idag sticker den inte ut även om den fortfarande är en av mina favoriter. Då fick jag upp intresset och det var då jag startade bloggen. Jag har en bakgrund i foto och mycket tack vare bilderna kunde jag arbeta upp ett namn. Jag var med och drog igång Trädskogens Bryggeri utanför Växjö och även Växjö Ölfestival. Efter boken har det bara tickat på, och jag har gjort massvis med provningar, på senare tid digitalt, då. Efterfrågan har varit långt över förväntan och jag tror faktiskt att de digitala provningarna kommer att fortsätta även när pandemin är över. Hur går en digital provning till rent praktiskt? –Deltagarna får en lista med vilka öl som ska provas på förhand, som man beställer hem, i god tid. När det är dags kopplar man upp sig och sedan sitter jag med ölen framför mig och berättar lite om den och folk får ställa frågor. Idealiskt är kanske 15-20 pers, men vi har hållit i digitala provningar med runt 600 personer. Intresset för den här öppna provningen med Edward Blom har varit enormt faktiskt. Hur kom ni i kontakt med Edward? Det är en lite kul story; vi hade stött på varandra på några ölfestivaler och jag skickade en vänförfrågan på Facebook för flera år sedan. Han får ju säkert massor av förfrågningar så den har väl bara legat och vilat, tills jag en dag såg att vi var vänner på FB. Då lade jag upp en post om att vår podd gått förbi hans på poddtoppen och då var han snabb med en rolig och ganska syrlig kommentar. Så jag kontaktade helt enkelt honom och undrade om han skulle vara intresserad av att göra en ölprovning med oss. Efter några mail fram och tillbaka tackade han ja, och det är extra kul då han ju egentligen bara gör grejer för företag, och inte för allmänheten. Så detta är en ganska unik chans. Vi kommer att hålla i det tillsammans, jag, Micael och Edward. Det brukar vara väldigt uppskattat och det blir en extra dimension med Edward. Du och Micael har aldrig träffats, är det så? –Det stämmer. Vi har känt varandra i fyra månader och ska faktiskt träffas för första gången nu i början av april. Det började med att jag letade efter någon att göra podd tillsammans med, och det kom upp en annons med Micael och jag tyckte han verkade vettig. Så jag skickade ett PM till honom och nu gör vi en podd varannan vecka. Det känns som om vi har känt varandra hela livet. Vad är det som gör att det funkar så bra, är det att ni INTE tycker lika om allting? –Ja, vi har en väldigt bra dynamik där. I vårt påskavsnitt provar vi bland annat påsköl tillsammans olika tillbehör, som senapssill och ägg, och där tycker vi totalt olika. Det blir ganska roligt och inte supernördigt. Absolut inte skriva folk på näsan. I provningen med Edward Blom kommer ni att koncentrera er på svensk craft beer, inte sant? –Ja, vi försöker lyfta fram svensk öl, mycket för att vi har så mycket bra grejer så att det inte är klokt. Det finns ingen anledning att snegla på andra länder. I dessa tider känns det extra kul att lyfta fram det småskaliga svenska. Kan man säga att craft beer inte längre är en trend, utan här för att stanna? –Tveklöst. Det har varit en sådan otrolig utveckling med mikrobryggerier i Sverige också, och kvaliteten är otroligt hög, vilket gör det hela extra roligt. Vågar du lyfta fram några favoriter utan att det blir konstigt? –Haha, absolut. Nynäshamn håller jag som ett av Sveriges bästa bryggerier. Oppigårds, så klart, men även Vreta Kloster och Bottenviken från Norrbotten, som jag börjat gilla nu. Det finns som sagt så många bra bryggerier i landet nu och jag hoppas vi kan lyfta fram några av dem i provningen med Edward.I Läs mer här: TEXT: OLA KARLSSON https://www.olvarlden.se/ 17-4-digital-olprovning-mededward-blom-och-olvarlden/ 44 | nöjesnytt