Våra champinjoner tävlade i BBQ-VM! BBQ-VM på Hed
en i Göteborg 1314/6-2015. En vecka innan BBQ-VM skulle gå av stapeln i Göteborg sattes Team FIR’E ihop av lagkapten Boban ”Bobby” Winther. Ett team där inte alla kände varandra och då inte grillat tillsammans. Dock hade samtliga medlemmar många grilltimmar i ryggen. Jag hade turen att få komma med i detta glada team som består av Bobby från Kävlinge, Janne Månsson, Hällingsjö, Martin Söderström, Kungälv, Johan Thorstensson, Kungälv, Jan Petersson, Jönköping, Johnnie Lippens, Kungsbacka och så jag, Bea Hultfeldt, Fjärås. Alla med det gemensamma intresset grillning. Grillning är för oss inte ett sommarnöje med karré grillat på tändvätskeindränkta grillkol utan är något som planeras grundligt med rubbning, brine, low and slow och mycket kärlek. Hur går ett BBQ-VM, och tillika kombinerat SM och NM, till då? Där träffas 60 lag från världens alla hörn under en helg och grillar i olika grenar – allt från fisk och kött till vegetarisk och dessert. På lördagen tävlades i grenarna lax, kyckling, pork ribs och vegetariskt. Den vegetariska grenen var sist ut. I denna gren fick man använda helt frivilliga råvaror. Vi spånade under veckan vad vi skulle hitta på, och jag funderade direkt på Östragärdes top notch-champinjoner. Vi kontaktade Jenny och fick nöjet att bli sponsrade med både vita och skogschampinjoner, så otroligt stora och fina, perfekta grillchampinjoner. De skulle ju dock inte ”bara” grillas rätt upp och ner utan en rätt skulle skapas. Resultatet blev skogschampinjoner fyllda med en het Baba Ganoush, en lite rökt och het aubergineröra, vita champinjoner fyllda med en röra av hackade fötter från svampen, hackad schalottenlök, riven pepparrot från Fjärås, riven västerbottenost och kryddat med Östragärdes champinjonsalt. Till den tredje sorten rökte vi vita hattar, fyllde med lite god barbequesås och knäckte i ett vaktelägg som kördes till krämig gula. ”Så otroligt stora och fina, perfekta grillchampinjoner” Allt lades på en bädd av syrad, grillad spetskål och till det serverades grillad purjolök med timjan, honung, getostkräm och rostade primörrödbetor från Fjärås. Det överströddes med rostade pinjenötter. För den här rätten fick vi en 5:e plats i SM, 7:e plats i NM och rankades som nr 16 i VM, jättenöjda. På söndagen tävlade vi i grenen Homeland, alltså mat från lagets hemland, porkshoulders och dessert. Vår tävlingsrätt i grenen Homeland blev en granskottsmörad reninnerfilé med balsamicorårörda lingon och cognacsflamberad syltad kantarell, serverad med halstrad morot, messmörsås, ghee- och granskottsoljeslungad Rocketpotatis från Fjärås, färska björnbär, samt granskottsemulsion. Den här rätten kittlade domarnas smaklökar så pass att vi fick guld i SM, NM och rankades 1:a i VM. Tyvärr visade det sig att vi inte fick delta i VM på grund av vår sena anmälan till tävlingen. Tråkigt, men vi vet ändå att vi hade högre poäng än VM-vinnarna. Vårt sammanlagda resultat blev: 4:a i SM, 7:a i NM och rankades 21 i VM. Ett resultat som vi är mycket nöjda med. Jag skulle helt klart göra om det om möjlighet ges. Ett stort tack till Östragärde Gård för er sponsring av era underbara champinjoner. Med dem kan inget gå fel. Hela teamet bara älskade dem. Vid pennan för Team FIR’E Bea Hultfeldt Kock inom Hållbar Gastronomi