EFTER SKOTTET rit och oavsett de obligatoriska pl
asthandskarna. – Det är viktigt att man kontrollerar köttet varje dag. Lukta, känn! Om det finns en negativ bakterieflora på köttet märker du det direkt och då får man stycka tidigare. För optimal mörhet och smak bör mognaden ha fått träda in i köttet. Enligt Lasse – och beronde på temperatur och luftfuktighet – tar det mellan fem och sex dygn. Och – tro det eller ej – hög luftfuktighet är värre än hög temperatur. – I vårt kylrum har vi satt in en luftavfuktare. I fjol tömde vi tolv liter vatten efter tre dygn! ”Det är viktigt att man kontrollerar köttet varje dag - Lukta, känn!” PH-VÄRDET ÄR också en faktor att räkna med. Bakterier vill inte ha sura miljöer. Och stressade djur får höga ph-värden. – Det ska man vara medveten om. Det är skillnad på när man haft en hund efter i fem timmar eller om älgen stått och ätit äpplen. Lasse tipsar om att mjälten kan lämna beLasses användbara viltfond Viltben Ben från styckningen, både märgben och ben från ex. renskuren hals och rygg. Paryrer Senor och annat puts från styckningen, dock inte blodiga. Gul lök Skalad och delad i fyra delar. Purjolök Ansad, delad i bitar. Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Bryn kött och grönsaker ca 45 till gyllenbryn färg i ugnen. Lägg över kött och grönsaker i en större gryta, på med vatten så att det täcker, häll på vinet, klicka i tomatpurén, i med kryddpåsen, koka upp. Skumma av väl, låt grytan sedan sjuda (inte koka) utan lock i 3-4 timmar. Ta upp kryddpåsen och kasta den, lyft upp ben och grönsaker, lägg i diskhon (det ska bli hundmat). Sila vätskan och häll tillbaka den i den nu rendiskade grytan. Reducera på låg värme tills ca 10–15 % återstår, det kan ta ett par timmar. Låt svalna. När fonden svalnat har fettet lagt sig som ett lock överst. Knacka på fettet, ta bort och kasta det. Hundmat: Pilla bort alla mjukdelar från benen och lägg det tillsammans med grönsaker i en gryta eller liknande. Späd med vatten och kör sönder alltsammans med en stavmixer till lämplig konsistens. Frys in i påsar och hunden, din bäste vän, kommer att hälsa dig ännu mer. Ett par tre matskedar, uppblött i varmt vatten ovanpå torrfodret säger ingen hund nej till. Lämpliga ben kan ju också sparas som hundgodis. Morot Tvättad och delad i bitar. Potatis Ja, för stärkelsens skull, tvättad och delade i bitar. Rotselleri I bitar. Libbsticka Litegrann, om du får tag på. Vitlök Ett par klyftor, efter behag. Tomatpuré Ett par matskedar Rödvin Det som blev över sist eller matlagningsvin, snåla inte. Kryddpåse Vitpeppar, lagerblad enbär, färska timjankvistar. Lägg i en tygpåse så att du kan fiska upp den senare. 60