019 1
MAT TEXT: THOMASHELSING RECEPT: JIMMIE LANNÉR BIL
D: GITSY LANNÉR LAX- OCH SKALDJURSBAKELSE Storhelgerna är över för den här gången och fattiga januari har kanske lett till ett och annat långkok. Inga fel i det men ibland är det skönt att lyxa till det i vardagen och för det behöver det inte vara några stora saker. Istället för en hel smörgåstårta till exempelvis Alla hjärtans dag kanske det räcker att mysa till det med ett par skaldjursbakelser? För vem har sagt att smörgåstårtor inte kan vara små? Recept för 4 personer Ingredienser 100 g gravad lax 100 g varmrökt lax 100 g räkor + ca 40 st till garnering 4 msk rom (löj-, sik- eller stenbitsrom) 1 dl finstrimlad purjolök 1 dl majonnäs + till att täcka brödet 1 dl gräddfil 1 msk dijonsenap 1 påse fryst dill Salt Svartpeppar 12 st skivor formfranska Gör så här: Lägg laxen, räkor och purjolök i en mixer och pulsa till en grov röra. Lägg över i en bunke och blanda ner 2 matskedar dill, majonnäs, gräddfil, senap. Rör till en jämn smet och smaka sedan av med salt och peppar. Stansa ut brödet med en utstickare eller ett glas. Gör bakelsen med tre brödrundlar, lägg en klick röra på första brödskivan, lägg sedan en brödskiva på och tryck ut så röran når kanten. Lägg sedan på en klick röra och till sist en brödskiva och tryck till. Slå dillen på ett fat, använd en palett och bred majonnäs runt om hela bakelsen och rulla sen i den frysta dillen. Bred eller spritsa på majonnäs på toppen och garnera med räkor, rom, dill, lime och citronzest. Servera med citron och tomat. 38 NOLLNITTON