STT 1
Onsdag 17 april 2019 STT 15 Renovering med klimat
eff ekt En kaskad av färger slår emot alla som kliver in på ICA Kvantum i Svenljunga. – Vi ser gärna att man inspireras av alla färska råvaror, konstaterar Rasmus Bynander som tillsammans med Nathalie Johansson och Shpetim Hasani basar för frukt- och gröntavdelningen. Efter ombyggnaden har avdelningen fått utökad yta vilket lett till att trion kunnat utöka sortimentet än mer. – Vi har bland annat kunnat ta in fl er sorters potatis, däribland lokalproducerad från Algutstorp mellan Tranemo och Nittorp, säger Nathalie. Utökat sortiment Också äppelsorterna har blivit fl er, liksom svamputbudet från Östragärde gård i Sätila där kunderna nu även kan variera champinjonerna med kejsarhatt, shiitake och portobello. – Hela det ekologiska sortimentet har också utökats, säger Shpetim och pekar på de syrade grönsakerna från Tistelvind som står i kylen. – Och glöm inte dadlarna, påminner Nathalie och visar dadlar med hasselnöts- respektive jordnötssmak. Här kan vi snacka om nyttiga godsaker... Minskad miljöpåverkan – Vi jobbar hela tiden för att minska svinnet, säger Rasmus och visar på de nya borden som inreder avdelningen. De är aningen grundare Rasmus Bynander, Nathalie Johansson och Shpetim Hasani ansvarar för frukt- och gröntavdelningen. än tidigare, vilket har fl era orsaker. Dels är borden fördelaktiga ur rent ergonomiskt hänseende, det är lättare för personalen att lägga upp råvarorna. Dels skapas ett bättre fl öde vilket ger de exponerade råvarorna högre fräschör. Bra både för miljön och ögat, alltså. Det går ju inte att komma ifrån klimatfrågan – alla måste dra sitt strå till stacken för att minska sin klimatpåverkan. – Vi har satt in nya kyldiskar med dörrar. Det minskar energiförbrukningen Nytt och fräscht i delin Fler och fl er av oss tar hjälp av matbutikens färdiglagade utbud när det kommer till vardagens middagar eller luncher. På ICA Kvantum jobbar tre kockar och åtta kallskänkor för att laga mat, göra smörgåstårtor, röror, sallader och annat som underlättar vardagen för Svenljungaborna. – Vi har fått en ny, fyrkantig disk, som bättre exponerar vårt utbud, säger Emma Pettersson som är deliansvarig. Raw food och quinoabiff ar bland nyheterna Själv har hon jobbat här i fem år, men hon har hela tretton års erfarenhet av att jobba i en delikatessavdelning. Det bästa med jobbet är att få vara kreativ – och träff a kunder såklart! – Det bästa med jobbet är att träffa kunder och att man får var kreativ. Vi har visserligen ett antal fasta recept, men ser vi något nytt är det bara att testa. Som raw food-pastan av zucchini, kikärtssalladen och quinoabiffarna som är nykomlingar i disken. – Vi går allt mer mot vegetariskt, konstaterar Emma och berättar att vegetarisk mat spås bli det ”nya svarta” i delikatessdisken. Gör nästan allt själva Den som älskar sin grillade kyckling, revbenen med potatissallad eller butikens storsäljare nudelwok behöver dock inte vara orolig. Det är ingen större risk att det traditionella utbudet försvinner än. Emma och hennes kollegor gör det mesta själva, aiolin, den picklade rödlöken, lasagnen, panna cottan och nästan allt annat är tillverkat på plats. – Det är faktiskt bara kycklingspetten och pizzan som vi köper in, säger Emma och berättar att avdelningens renovering inte är helt färdig än. – Vi ska bygga om bakom disken också, så fota inte där, säger hon och samlar ihop den närvarande personalen för ett gruppfoto. och ökar hållbarheten på våra produkter, säger Nathalie. Åtgärder som gjort skillnad Rasmus, Nathalie och Shpetims ”nya” avdelning har redan varit igång några veckor och de har redan märkt att renoveringen och de klimatbesparande åtgärderna har haft effekt. – Det är jätteroligt, och tänk på hur det då kommer att se ut om ett år? Då har vi sparat ännu mer på klimatet! FOTO: CHRISTER HANSSON Vi jobbar hela tiden för att minska svinnet! 15:FOTO: CHRISTER HANSSON De nya, något grundare, borden är mer ergonomiska för personalen. 4900 /kg