Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Just när jag skrive
r detta faller snön lite oväntat igen. Jag som hade tänkt att jag skulle skriva att våren är här och det är dags att öppna upp uteplatser och balkonger, men det får anstå lite till. Hur som helst så smäller jag här till med tips på två goda mousserande viner. Det är ju aldrig fel med lite bubblor, oavsett väder och vind. Ett från alpernas fot och lite svalare klimat och ett från Bordeaux som har lite mer värme i sig. Fransosen är också ett mycket bra budgetfynd, vilket passar extra bra nu när många behöver vända på slantarna. /Text: Liselotte Andersson ROTARI BLANC – DE BLANCS EXTRA BRUT 2016/Italien, Trentino-Alto Adige/Art.nr 77152/159:Rotari är ju sedan många år ett säkert kort när man vill ha ett bra mousserande vin, men många kanske inte känner till att det även finns en Blanc De Blancs, dvs ett vin gjort på 100% chardonnay från samma vinproducent. Det här vinet är en extra brut så det är snustorrt och har en härlig frisk och fräsch syra. Det svala klimatet i norra Italien har verkligen sina fördelar när det gäller att producera vita viner. Att det dessutom fått vila 48 månader på sin jästfällning gör inte det hela sämre. Scampipasta Nazuks goda: Nazuk Turdieva / Bonnier Fakta Du behöver: (4 portioner) 150 g cocktailtomater, t ex romantico 2 scharlottenlökar 1 röd chili 3 vitlöksklyftor 4 msk olivolja 1 citron (finrivet skal) 2 msk kapris 2 1/2 dl torrt vitt vin 300 g tagliatelle 400 g rå scampi utan skal 50 g smör 2-3 msk hackad persilja salt Gör så här: 1. Skär tomaterna i 4 klyftor, finhacka scharlottenlöken och chili, skiva vitlöken tunt. 2. Koka upp pastavatten i en kastrull så att det är redo när pastan ska i. 3. Hetta upp rikligt med olivolja i en panna och fräs lök, vitlök och chili på ganska hög värme i cirka 1 minut. Tillsätt tomater, citronskal och kapris, och fräs i ytterligare 2 minuter. 4. Sänk värmen och tillsätt vinet. Låt puttra i cirka 15 minuter. Rör om då "Den här rätten känns lite lyxig tack vare scampin, men den tar inte alls lång tid att laga. Med andra ord passar den både som bjudmat och en helt vanlig vardag". och då. 5. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. 6. Tillsätt scampin i såsen och låt den bli klar på medelvärme, det tar cirka tre minuter. Smaka av med salt. 7. Häll av pastavattnet, men spara 2 deciliter. Vänd ner pastan i räksåsen. 8. Tillsätt smör, persilja och 1 dl pastavatten och rör om tills pastan är krämig och smöret smält. Tillsätt ev. mer pastavatten och smaka av med salt. Servera genast. Här finns fin frukt som krispigt päron, citrus och rostat bröd, vinet bjuder på ett elegant avslut med mineraltoner, blodgrape och lite nötig karaktär. Passar alldeles utmärkt som aperitif eller till en löjromstoast med finhackad rödlök och crème fraiche. JULIEN BARTHAZAC – CRÉMANT ROSÉ BRUT Frankrike, Bordeaux/Art.nr 7403/99:Börjes satsar på våfflor och churros Lördagen den 29 april slås portarna upp till Börjes våfflor och churros i Västervik på Fiskaretorget. Ett helt nytt koncept vägg i vägg med Bosses glassbar som öppnar samtidigt för tredje säsongen. Hos Börjes kommer du kunna äta både vanliga dessertvåfflor, men också matvåfflor och de mycket populära churros. Tanken på ett våffel- och churrosställe har med tiden vuxit fram hos Alexander Haglind som också driver Bosses Glassbar. Namnet Börjes från Alexanders farfar och hos Börjes kommer man göra allt från grunden, precis som hos Bosses. – För oss är det oerhört viktigt att arbeta med bra och ordentliga råvaror, berättar Alexander. Våffelsmeten gör vi själva och även smeten till våra churros. Det ska vara färskt 16 NOLLELVA och fräscht, då smakar det gott. Förutom mer klassiska dessertvåfflor med glass, frukt och bär samt grädde kommer man kunna beställa mer matiga varianter med skagenröra, löjrom och serranoskinka. Deras signaturvåffla tror Alexander kommer bli en riktig storsäljare i sommar. – Den innehåller chèvre, valnötter, honung och torkade tranbär, berättar Alexander. En fantastisk smakkombination! kommer Förutom standardsortimentet med fem matvåfflor, sex dessertvåfflor och två storlekar på churros kommer man varje månad från och med juni erbjuda månadens matvåffla och det finns naturligtvis laktos- och glutenfria alternativ för den som behöver det. (MC) Foto: Xxxxxxx Bordeaux är ju inte precis mest känt för sina mousserande viner, men det tillverkas ändå en hel del av den varan så det kan vara spännande att testa om man inte gjort det förut. Här kommer ett vin till ett väldigt bra fyndtips inför sommaren. För under hundralappen får man en Crémant som legat över ett år på sin jäst och därmed gett vinet struktur och lite mer kropp än t ex en Prosecco. Vinet är torrt, friskt och tillverkas av 85 % merlot, 15 % cabernet franc. Extra spännande att man valt just cabernet franc i ett mousserande vin, det är en druva som ibland kan vara lite stram men som ju i och för sig är van att blandas med merlot och det blir en lyckad kombo här. Hallon, grapefrukt och lite gräsiga toner i doft och smak. Utmärkt att bara dricka men fungerar också alldeles lysande till en caesarsallad med kyckling eller kanske räkor. Foto: Privat Foto: Henrik Nydahl