Nöjesnytt Kalmar 1
förstklassig smakupplevelse hos LILLA PUBEN Njut
av höstmörkret med god mat, vin, öl och whisky hos Kalmars största Lilla Pub. Efter en kanonsommar med fler gäster än någonsin så satsar nu Lilla Puben på nya konceptet Äntligen måndag, som man hoppas ska bli en riktig succé hos gästerna. M ed 150 sorters öl och 120 sorters whisky så har Lilla Puben förmodligen Kalmars största öl- och whiskysortiment och från och med oktober kan alla som vill avnjuta en helkväll i dryckens och matens tecken. – Vår satsning Äntligen måndag innebär att du som gäst förhandsbokar och sedan får en skräddarsydd smakupplevelse inom ett speciellt tema, med både dryck, mat och underhållning som är speciellt kombinerad för att passa perfekt ihop, säger Per Alerstedt som är VD på Lilla Puben i Kalmar. Tidigare har det anordnats en Corneliuskväll som blev mycket uppskattad och det kommer framöver att finnas något som passar alla. – Det gäller att ständigt förnya sig och få nya infallsvinklar på saker och just den möjligheten har vi inom restaurangbranschen. ÖL- OCH WHISKYPROVNINGAR För den riktigt intresserade finns även öl- och whiskyprovningar kontinuerligt under året där du under en kväll får provsmaka, förbättra kunskapen om olika sorter och lära dig mer om historien bakom drycken men även träffa representanter från olika tillverkare. Puben har även samarbete med Johannas choklad där du kan kombinera utsökt choklad med fantastisk mat och dryck. – I sommar har vi haft många provningar med svensexor och möhippor. Där är det ofta ganska blandat när det gäller dryckeskunskapen och därför brukar vi då erbjuda lite enklare provsmakningar av olika sorter som till exempel lager och ale men även en överraskning. Under december brukar vi dessutom ha mycket populära champagneprovningar där gästerna får testa passande champagne inför nyårsfesterna. På Lilla Puben ser man till att alltid hålla sig väl uppdaterade på dryckessidan. Varje vecka presenteras nyheter och det finns alltid något nytt för dig som är intresserad av att testa någon öl eller whisky som du aldrig har druckit förut. Här hittar du de populära klassikerna, blandat med många ovanliga och exklusiva sorter som idag är nästintill omöjliga att få tag på. – Vi har riktiga ölentusiaster som kommer in hit varje vecka och som testar olika sorter varje gång. De frågar vad vi har för nyheter och ber sen om att få beställa något som de aldrig testat innan. HELA VÄRLDEN REPRESENTERAD De flesta sorter hittar puben genom goda kontakter, nerlagda destillerier och under resor runt om i världen. Du hittar sorter från bland annat Skottland, Japan, Storbritannien och USA här och i stort sett hela världen finns representerad. – Vi är alltid väldigt noggranna med att testa allt det som vi tar in och alla i personalen får provsmaka och ge sin åsikt. Självklart måste vi veta hur allt smakar för att kunna rekommendera rätt dryck till gästerna och internutbildningar ser vi som en väldigt viktig del. Någon egen favorit har inte Per, utan det varierar lite beroende på till exempel vädret, humöret och vad han ätit tidigare under dan. – Jag var nyligen i Spanien och där tycker man att helt andra sorter är goda i och med att det är annat klimat. Under sommaren blir det lite fruktigare varianter och mer veteöl, medan det på vintern blir tyngre sorter. Förr tog man in whisky från mestadels Storbritannien och Irland men nu för tiden görs det fin whisky i stort sett hela världen. Idag är tillverkningen mer experimentell än tidigare och tillverkarna vågar testa nya blandningar som tidigare inte använts. – Förr var sortimentet mer överblickbart men nu är det fler olika smaker och kryddor som används för att få fram nya sorter. Vi har breddat vårt sortiment rejält de senaste åren och har idag upp till 120 sorters whisky och 150 sorters öl men det går aldrig under 100 sorter på ölsidan. Vi har även sett en ökad efterfråga på rom och därför kan vi nu erbjuda en 15-tal olika sorter. UPPMÄRKSAMMA VARJE GÄST 2001 slog Lilla Puben för första gång upp portarna och innan dess har lokalen bland annat varit cykelaffär, café och haft symaskinstillverkning. VD:n Per Alerstedt jobbade tidigare på Harrys i Kalmar men för fem år sedan var det dags att testa något nytt. – Det behövdes någon här och jag bestämde mig för att byta och förra året tog jag själv över detta. Att erbjuda förstklassig service och att uppmärksamma varje enskild gäst är mottot som puben jobbar efter och här är det viktigt att varje enskild individ ska känna sig sedd. – Jag vill att man ska kunna vara stolt över att jobba här och det vi presterar och att alla medarbetare ska tycka att det är roligt att gå hit. Vi jobbar också för att varje gäst ska få det lilla extra och att vi alltid ska en stund över att kunna prata med gästerna, dra skämt och att verkligen ta oss tid att rekommendera olika drycker och mat och lyssna på gästernas önskemål. TEXT & FOTO: HANNA JOHNSSON 48 | nöjesnytt