Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Innehåll
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt Jägartipset
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Viltet efter skottet
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Rävjakt
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägarförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRANCE Matcha vinet med ä
lgen Frankrike är hett dessa tider. Eller egentligen alla tider, men med en färsk VM-titel i bagaget och viner som avnjuts världen över lägger vi gärna extra fokus på Frankrike i allmänhet – och Côtes du Rhône i synnerhet. Tänk jakt, en vällagad älggryta och ett utsökt rött Rhônevin till det. Magnifique! Att det odlas vin i Rhônedalen är inget nytt fenomen, man har planterat druvplantor här sedan fyrtio- och femtiotalet – före Kristus. Vissa hävdar att vinodlingen går ännu längre bak i tiden, cirka femhundra år före Kristus, och att druvnamnet Syrah kan ha koppling till den persiska staden Shiraz. Hur som helst kan Rhône vara stolt över att vara Frankrikes näst största vinområde, efter Bordeaux. Man kan dela upp Rhônevinerna i två grupper. De som odlas i den norra delen av Rhônedalen och de som odlas i den södra. Norra Rhônedalens klimat är blötare och bördigare än södra, med varma somrar och milda vintrar, och vingårdarnas blå druvor är uteslutande Syrah, som klarar svala nätter men älskar sol och värme. De vita vinerna, som är på stark frammarsch bland både vinodlare och konsumenter, görs av druvor som Roussanne och Marsanne. Syrah & Grenache – Rhônes främsta druvsorter Syrahdruvan har sitt ursprung i norra Rhônedalen, men finns även i Australien, Kalifornien, Chile, Nya Zealand och Sydafrika. Syrahdruvan ger röda, kraftfulla viner med påtaglig syra och kraftiga tanniner. Man känner tydligt doften av peppar och charkuterier samt en viss mineralitet och rökighet. Ett moget Rhônevin behåller sina peppararomer, och kryddas även med inslag av läder och lakrits. Södra Rhônedalen har ett Medelhavsklimat, väl lämpat för druvan Grenache som ger mjuka, eldiga och örtkryddiga viner. Den aromrika och lilla Mourvèdredruvan förekommer även i rödviner från söder och breder ut sig i vinodlingarna. Nu när vi vet lite mer om vinerna, distrikten och druvorna – vad ska vi då välja till viltköttet? En generell regel är att lite enklare, medelfylliga röda viner med mycket smak passar utmärkt till magrare kött, som vilt. Bärigheten i vinet framträder tydligare i kombination med viltkött, och vin från Côtes du Rhône har goda exempel på sådana viner. Från skog till bord Vi har träffat den halvfranska kocken Danyel Couet, som förenar intresset för mat, jakt och vin på den egna restaurangen Allegrine. Danyel tillhör en generation som inte har jakten i släkten, och han har själv inte haft något intresse av vare sig jakt eller vapen. Men han har ett stort intresse av råvaror och tycker att tänket ”från skog till bord” är fantastiskt. Paris Lyon Marseille – För åtta, nio år sedan blev jag av en jägarvän erbjuden att köpa en kronhjort. Jag hade noll koll på att det inte bara gick att beställa fem kilo ytterfilé. Eller att det inte är säsong året runt. Så när jag fick chansen att följa med på en jakt tog jag den – och det ena ledde till det andra. Det blev en jägarexamen och jag har ännu mer respekt för djur och natur idag. Côtes du Rhône och älg – Vi är ett gäng kockar som umgås och jagar ihop, som Stefano Catenacci, Karl Ljung, Henrik Norström och Fävikens Magnus Nilsson. För oss kockar handlar jakten aldrig om snygga troféer på väggen. Vi respekterar råvaran och vill använda oss av det bästa när vi lagar mat. För vår skull lagar Danyel en rätt med viltkött, nämligen älgentrecôte på en bädd av rostade betor och strimlad fläder, som är som klippt och skuren för en flaska Rhônevin. För dig som ännu inte har provat så många Rhôneviner kan vi tipsa om Côtes du Rhône, där det produceras miljontals flaskor varje år. Många av dessa till humana priser, runt hundringen, så våga prova – det enda du riskerar är att hitta några nya favoritviner! TEXT: MARIE ARPNÄS
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer