Nöjesnytt Jönköping 1
KÄLLA: ARLA persiskt Persisk mat är smakrik och k
ryddig. Låt dig till exempel frestas av gyllengula kycklingspett, kaneldoftande ris med bönor och lammfärs eller varför inte en obeskrivligt god saffransglass. PERSISK SAFFRANSKYCKLING 4 portioner 500 g kycklinginnerfilé 1 pkt saffran à 0,5 g 1 dl hett vatten 1 tsk grillkrydda 1 tsk salt pressad saft av 1 citron 3 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja Saffranssås: 1 tsk curry 1 pressade vitlöksklyfta 1 msk Arla® Svenskt Smör 2 dl vatten ½ tärning hönsbuljong 2 dl Arla Köket® crème fraiche gourmet saffran & tomat ½ msk majsstärkelse Rör saffran med hett vatten tills det har löst sig. Blanda med övriga ingredienser och marinera kycklingen 30 min. Sätt ugnen på 225°. Trä upp kycklingfiléerna på grillspett eller blötlagda träspett. Stek högt upp i ugnen ca 15 min. Fräs curry och vitlök i smör och tillsätt vatten, buljongtärning och crème fraiche. Rör ner majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda på svag värme några min. TACHINE MED KYCKLING 4 portioner ½ grillad kyckling 1 röd paprika 4 dl kokt vitt ris ½ g saffran ½ dl hett vatten 2 msk Arla® Svenskt Smör 1 tsk curry gärna mango curry 1 tsk pepparmix 2 äggulor 3 dl Arla Köket® turkisk yoghurt Sätt ugnen på 200°. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i små bitar. Kärna ur och skär paprikan i små bitar. Varva ris, kyckling och paprika i en smord ugnssäker form. Blanda saffran och hett vatten och låt det dra en stund. Smält smöret och blanda med kryddorna. Blanda yoghurt med saffran, kryddor och äggulor och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med tomat- och gurksallad. RIS MED BÖNOR OCH LAMMFÄRS 4 portioner 400 g lammfärs 1 gul lök 2 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 400 g krossade tomater 2 msk tomatpuré 1 tsk salt 1 tsk grillkrydda ½ tsk curry 1 tsk malen kanel 200 g färsk haricots verts 4 dl basmatiris 1½ liter vatten 1 msk salt 3 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja 2 potatisar Skala och hacka löken. Bryn den och köttfärsen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och kryddor. Dela bönorna och fräs dem i lite smör- &rapsolja. Koka alltid ris i en stor kastrull, den bör rymma minst 4 liter. Koka upp vatten och salt. Skölj riset och lägg det i vattnet. Koka 5–8 min och häll sedan av riset i en sil. Skala och skiva potatisen. Häll 2 msk smör-&rapsolja i botten på en teflonkastrull. Täck botten med potatisskivor och häll över 1 dl vatten. Tillsätt det avrunna riset, blanda med köttfärssås och ringla över lite smör-&rapsolja Gör små hål i riset med skaftet av en slev eller liknande. Koka under lock på medelvärme ca 30 min. Blanda ner bönorna mot slutet av koktiden. Tips! Lammfärsen kan bytas mot vanlig nötfärs. FALAFEL 20 st 1 burk kikärtor, ca 400 g 1 gul lök 1 pressad vitlöksklyfta 1 tsk mald malen spiskummin ½ tsk salt ½ dl hackad bladpersilja 2 krm harissa 2 msk majsstärkelse 3 msk Arla Köket® Smör-&rapsolja Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa kikärtor, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, harissa, majsstärkelse och 1 msk smör-&rapsolja. Forma smeten till små, ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Servera med till exempel bulgur, feferoni och en klick matyoghurt. Tips! Harissa kan bytas ut mot sambal oelek. 40 | nöjesnytt GRILLAD AUBERGINE MED MYNTA, RUSSIN OCH PINJENÖTTER 4 portioner 1 aubergine ½ dl Arla Köket® Smör-&rapsolja oliv ½ tsk salt ½ krm svartpeppar ½ kruka färsk mynta ½ dl ljusa russin ½ dl pinjenötter 200 g Puck® Classic Creamy White Skär auberginen i ½ cm tjocka skivor. Pensla dem på båda sidor med smör-&rapsolja. Salta och peppra. Grilla 2-3 min på varje sida eller tills de har fått fin färg. Lägg ut de varma skivorna på ett fat, toppa med myntablad, russin, pinjenötter och smulad puck creamy white. Strö över flingsalt och peppar. LAX MED SAFFRAN 4 portioner 500 g laxfilé 3 morötter 2½ dl Kelda® mellangrädde 1 tsk hackad färsk rosmarin ½ pkt saffran 0,25 g Salt & peppar Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva morötterna tunt. Lägg dem i en ugnssäker form. Lägg på laxen, salta och peppra. Blanda grädde, rosmarin och saffran. Häll det över laxen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Garnera gärna med färsk rosmarin. Servera med kokt ris. SAFFRANSGLASS 4 portioner 5 dl Arla® vispgrädde 1 dl strösocker 1 pkt saffran à 0,5 g 4 äggulor ½ msk rosenvatten 2 tsk vaniljsocker 1 msk pistagenötter Koka upp grädde och strösocker. Tillsätt saffran, rör om och ta kastrullen från värmen. Rör ner äggulor och rosenvatten. Värm på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Smaksätt med vaniljsocker. Sila krämen och låt den kallna. Frys glassen minst 4 tim. Ta fram den 30 min innan servering. Garnera med hackade pistagenötter.