Vårdguiden Omslag
Vårdguiden Innehåll & krönika
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Tema Trötthet
Vårdguiden Många tänkbara orsaker till trötthet
Vårdguiden Fyra röster om trötthet
Vårdguiden Krymper du på längden?
Vårdguiden Benskörhet: Kräv effektiv behandling!
Vårdguiden Varning på stan
Vårdguiden Smarta gör det på nätet
Vårdguiden Vitaminvalsen tillskott. Folat behövs f
ör att reglera cellernas ämnesomsättning och nybildning av röda blod kroppar. Mest B9 fi nns det i mörk gröna bladgrönsaker som spenat, grön kål, mangold och nässlor, men också i apelsiner och rödbetor. Det är särskilt viktigt för gravida kvinnor. Folsyra (Vitamin B9, folat) är ett vattenlösligt B-vitamin. Folat fi nns naturligt i mat. Folsyra är benämningen på ett syntetiskt framställt folat som används vid berikning och i kostVitamin A och K fi nns det gott om i morötter, spenat, mangold, grönkål, mango samt i olika animaliska produkter, särskilt lever. Vitamin A behövs bland annat för syn en, huden och slemhinnorna. Vitamin K behövs för blodets förmåga att levra sig. Vitamin B-familjen är stor och fi nns i nästan all mat. Vi behöver allihop, B1, B2, B6, B9 och B12 för kolhydratomsättning, muskel- och nervfunktioner, nedbrytning av fett, cellernas ämnesomsättning, proteinomsättning och nervsystemets funktion. kosttillskott för den som inte äter kött, eller för äldre personer med försvagad upp tagnings förmåga i tarmen. Brist på vitamin B12 kan bland annat ge trötthet, nedstämdhet, försämrat minne och neurologiska symtom som nedsatt känsel och domningar. Vitamin B12 fi nns i kött och fi sk, bland annat i lever, rom och skaldjur samt i mjölkprodukter. B12 kan behöva tas som Vitaminvalsen Experterna säger det om och om igen: Den som äter allsidigt får i sig alla nödvändiga vitaminer. Ändå ökar försäljningen av vitaminpiller. Utan positiv eff ekt på vår hälsa. Tvärtom kan överdosering bli ett större hälsoproblem än vitaminbrist. TEXT EVELYN PESIKAN ILLUSTRATION GRAFFOTO har du en burk vitaminpiller på köksbordet? Det är du i så fall inte ensam om. De fl esta av oss vill nog gärna tro att vi kan bättra på vår hälsa genom att ta olika kosttillskott. Frågan är varför vi har så svårt att ta till oss bud skapet att det är fullt tillräckligt att äta ordentligt för att få i sig allt man behöver. – Det är en kombination av magiskt tänkande, en öns kan om att kunna fi xa sin hälsa så snabbt som möjligt genom att bara ta ett piller, och en mycket lyckad marknadsföring från hälsokostbranschen, säger näringsforskaren Alicja Wolk, professor på enheten för nut ritionsepidemiologi på Karolinska Institutet. Det pågår ständigt studier om våra matvanor och en av de mer glädjande visar att 80 procent av Sveriges 18 » Ingenting kan ersätta naturlig mat.« befolkning äter tillräckligt allsidigt eller till och med riktigt bra. Det gäller i synnerhet kvinnor över 50 år. – Ja, det verkar som om man äter bättre med åldern, säger Alicja Wolk, som rekommenderar en daglig konsumtion av ett halvt kilo grönsaker och frukt samt re gelbundet intag av fet fi sk. –– Om man äter en sådan kost har vitamintillskott ingen som helst eff ekt. Däremot har vi kunnat se att multivitaminpiller kan ge en viss minskad risk för hjärt- och kärl sjukdom hos de 20 procent av befolkningen som slarvar med maten. I Sverige är vitaminbrist numera sällsynt, med ett undantag: vitamin B12. Vårdguiden nr 1 2010
Vårdguiden Rör din kompis
Vårdguiden Frågor & svar - läkemedel
Vårdguiden Koll på kolesterolet
Vårdguiden Nya mottagningar
Vårdguiden Notiser - Vårdguiden
Vårdguiden Baksida - omslag