Vårdguiden Omslag
Vårdguiden Innehåll & krönika
Vårdguiden Notiser
Vårdguiden Tema Trötthet
Vårdguiden Många tänkbara orsaker till trötthet
Vårdguiden Fyra röster om trötthet
Vårdguiden Krymper du på längden?
Vårdguiden Benskörhet: Kräv effektiv behandling!
Vårdguiden Varning på stan
Vårdguiden Smarta gör det på nätet
Vårdguiden Vitaminvalsen
att få i sig vita miner och andra närings ämnen n
atur ligt, via födan.« »Det är bättre Vitamin C fi nns i alla slags citrusfrukter, kiwi, svarta vinbär, jordgubbar (frysta bär är nästan lika nyttiga som färska), papaya, grön och röd paprika, broccoli, brysselkål, grönkål, vitkål, tomat med mera. Vitamin C behövs bland annat för bindvävens ämnesomsättning. Vitamin D fi nns i bland annat fet fi sk, ägg och mejeriprodukter. Vi får även vitamin D via solljuset. Vitamin D behövs för att reglera kalkbalansen i skelettet och tänderna. Vitamin E fi nns i bland annat vetegroddar/ olja, solrosfrön/olja, hasselnötter och sötmandel. Vitamin E behövs för att skydda fl eromättade fettsyror mot nedbrytning i vävna derna och anses stabilisera de röda blodkrop parna. ligt och äldre personer med försvagad tarmfunktion kan riskera att få brist på vitamin B12. Men äldre människor som har dålig aptit och inte äter en tillräckligt varierad kost kan även ha brist på andra vitaminer och näringsämnen. Det gäller också ungdomar som kanske har en tendens att slarva med maten. Brist på folsyra, vitamin B9, hos gravida kvinnor – Vegetarianer som inte följer kostreglerna ordentän 500 milligram är kopplat till en högre risk att få gråstarr, eſt ersom vitamin C lagras i ögat. Dagsbehovet av detta vitamin är 60 milligram. Det fi nns ingen anledning att överskrida det, inte ens på vinterhalvåret. De fl esta av oss äter ju mer citrusfrukter då och det är tillräckligt, säger Alicja Wolk. kan orsaka ryggmärgsbråck hos fostret. Huruvida man ska berika mjöl med folsyra har diskuterats de senaste åren men livsmedelsverket har valt att inte införa obligatorisk berikning då detta skulle innebära att stora delar av befolkningen skulle få i sig mer folsyra. Nya studier har väckt misstankar om att för mycket folsyra i syntetisk form kan ge ökad risk för cancer. Även överdosering av vitamin A, som bland annat tillsätts i mjölk och margarin, kan vara skadligt. – Eſt ersom även de fl esta multivitaminpiller innehåller mycket vitamin A riskerar många att få i sig för höga doser, vilket kan leda till försvagat skelett, varnar hon. Det troligen allra vanligaste vitaminet på köksbordet, vitamin C, är inte heller – som man länge trott – ofar ligt i höga doser. – En stor del av vitamin C går ut med urinen, men en svensk studie har visat att ett dagligt intag på mer Vårdguiden nr 1 2010 därmed minska risken för benskörhet. Men i dag tror man att ett för litet intag av detta vitamin kan ligga bak om även andra sjukdomar. Det produceras bara i kroppen under det ljusa halvåret då solen lyser på vår hud. På vintern räcker inte solens strålar för att bilda D-vitamin varför vi behöver få i oss det via kosten. Det får vi genom att äta fet fi sk som sill, lax, makrill och sardiner. Trots många års forskning inom nutritionsområdet Det vitamin som det forskas allra mest kring just nu är vitamin D, som enligt de senaste rönen tycks ha större betydelse för hälsan än man tidigare trott. – Vitamin D behövs för att bygga upp skelettet och fi nns det fortfarande många obesvarade frågor. Alicja Wolks budskap är ändå väldigt enkelt: – Det råder ingen som helst tvekan om att det är bättre att få i sig vitaminer och andra näringsämnen naturligt, via födan. Allt vi behöver fi nns i kosten. Ingenting kan er sätta naturlig mat! • MER INFORMATION På Vårdguiden.se under Tema hälsa kan du hitta artiklar om näring och hälso samma matråd. Du kan även testa dig för att få veta om du äter tillräckligt med frukt och grönsaker. 19
Vårdguiden Rör din kompis
Vårdguiden Frågor & svar - läkemedel
Vårdguiden Koll på kolesterolet
Vårdguiden Nya mottagningar
Vårdguiden Notiser - Vårdguiden
Vårdguiden Baksida - omslag