Nöjesnytt Kalmar Öland 1
Namn: Gillis Dahlström Ålder: 44 år. Familj: Nicl
as, 23, Nova, 5 år, Hampus, 20, Ludvig, 11, Noah, 10 år , Nova, 5 år och sambon Sarah. Gör: Driver Arontorps Kroppkakor & Mat Bor: Hus i Algutsrum. KNACKAR PÅ HEMMA HOS KROPPKAKEMAKAREN GILLIS Gillis Dahlström driver världens största kroppkakerestaurang Arontorp Kropppkakor & Mat. På restaurangen tillverkas den öländska nationalrätten på äkta hantverksmässigt sätt. Vi har kikat in i huset i Algutsrum som är under renovering – men ser alldeles magnifikt ut. Välkommen in till mannen som utsågs till Årets ölänning 2020. TEXT: MAJA OLSSON FOTO: GILLIS DAHLSTRÖM Du var yrkesfiskare sedan började du sälja kroppkakor vid sidan av. Hur gick det till? – Jag skulle dra folk till skördefesten 2008. Jag fick hjälp av äldsta barnens mormor och våra kroppkakor fick väldigt bra kritik. Det var många som sa att det borde finnas Kroppkakor i Arontorpområdet, för det fanns ju ingenting där. Jag började tillverka kroppkakor på helgerna, det var himla kul att hålla på med. 2009 byggde jag en mer avancerad lunchrestaurang. Och midsommar 2010 var vi igång på riktigt. Hur många kroppkakor kommer att rullas under högsäsongen i sommar? – 10 000 kroppkakor om dagen blir det! Vad är anledningen bakom kroppkaksframgången? – De innehåller inte några tillsatser. Kroppkakorna är handgjorda och närproducerade. De är gjorda som min släkt alltid har gjort dem. Inget mjöl, enbart fläsk, potatis, lök och kryddpeppar. Jag tror kroppkakorna fortsätter vara intressant för de yngre på grund av traditionen – de har ätit det hos mormor och morfar. Hur bor du? – I ett hus i Algutsrum. Jag är uppväxt i grannhuset där min äldsta grabb bor just nu. När det blev generationsskifte passade jag och min sambo Sarah på att flytta in i huset bredvid. Vi har alltid varit ganska trångbodda, barnen har fått dela på sovrummen. Vi ville åt yta. Ditt kök har en speciallösning. Berätta! – Köket är uppdelat i två. Mitt kök i hörnet och Sarahs kök i mitten. Mitt kök är utrustat med stekbord, lavastensgrill och fritös. Sarahs är mer klassiskt. När vi har middagar står vi och tillagar mat vid våra olika kök. Mitt lilla hörn är den plats där jag trivs som allra bäst. Men jag gillar också utsikten. Tre saker som alltid finns i din kyl? – Jag är ganska enkel. Extra saltat bregott, mjölk och en köttbit finns alltid där. Vad gör du när du inte är i kroppkakebranschen? – Någon fritid hinns inte med. Just nu byggs ställplatser för husbilar och det är fullt fokus för att det ska bli klart inför midsommar. Det kommer finnas enklare toalett och dusch och cykeluthyrning. Vi behöver fler ben att stå på. Efter pandemi och de råvaru- och elpriser som är nu handlar det bara om överlevnad. Det är en tuff situation som alla i restaurangbranschen känner av. 12 | nöjesnytt