Utmärkt Örebro 1
Efesos Saman Bolouri. Restaurangen hittar du på d
en delen av Köpmangatan i Örebro som närmar sig Örebro slott. Ett steg in i restaurangen och du befinner dig någon helt annanstans – i en helt annan världsdel. Varför inte förlägga konferensen eller affärsmötet till en garanterat helt unik miljö. —Ja, jag tror vi har lyckats förmedla känslan av att inte längre vara kvar i Örebro. Vill man ha något unik till sitt affärsmöte, så är det hit man ska gå. Finns det någon maträtt som ni är ensamma om? –Kebabtorsh som är en specialrätt från norra Iran och som består av kalvfilé marinerad med granatäpplesirap, valnötter och färska ärtor och som vi sedan grillar. Den maträtten har jag inte sett på någon annan persisk restaurang i Sverige. Men jag är inte helt 100... De cateringpaket som erbjuds anpassas efter önskemål och kan bestå av en maträtt eller hela paketet med förrätt och efterrätt. –Vi erbjuder full service och vill man kan vi arrangera festen på företaget med vår egen serveringspersonal om så önskas. Vi har anordnat catering för 150 personer, så det är inget problem. Bröllop, studentfest – och i Iran har vi fest både före och efter bröllopet. Givetvis erbjuder Tehran fullständiga rättigheter. –Vi har kontakt med specialutbildade sommelierer för persiska viner i Stockholm som går att ordna till större sällskap om så önskas. Och givetvis kan vi arrangera föreläsningar om Iran om man vill. Efesos Nu har portarna för ”nya” restaurang Efesos öppnat. Den här restaurangen, som ursprungligen öppnade redan i mitten av 1990-talet, är en riktig pärla som nu har tagit steget fullt ut till att bli en riktigt kraftfull turkisk/kurdisk matupplevelse. ”– Vi har förnyat allt. Vi hoppas nu kunna leverera en riktig matupplevelse till alla Örebroare. Vi kände att vi hade fastnat i gamla hjulspår och vill med denna nysatsning ta steget fullt ut och visa vad vi kan och hur god vår matkultur är” säger Idris Akyuz, ägare till Efesos. Restaurangen har självfallet tagit sitt namn från den antika staden Efesos i Turkiet. I den här staden fanns bland annat ett av världens sju underverk – Artemistemplet. Enligt den kristna legenden var det här som jungfru Maria, Jesu moder, dog efter att han tagit sig dit med aposteln Johannes efter Jesu korsfästelse. Efesos ska även ha varit platsen för ”de sju sovarna”. Dessa var sju män som flydde undan kejsare Decius förföljelse till en grotta där de sov i 200 år. Därav uttrycket ”sjusovare”. Åter till restaurang Efesos… För att åstadkomma denna förvandling av restaurangen har Efesos totalrenoverat lokalen med ny färgsättning, tapeter som tar dig till Medelhavet, en lounge där man kan hänga före, eller efter maten i sköna soffor med dov belysning. Maten lagas oftast över en kolgrill 23 för att få den där riktiga medelhavssmaken. På menyn finns exempelvis maträtter så som izgara cesitleri, det vill säga grillspett med shis kebab (lamm), kanat (kycklingvingar) eller adana (nötfärs med starka orientaliska kryddor). Varför inte testa balik cesitleri – fiskrätter så som gös och lax? Eller kanske en kerevit salata som helt enkelt är en kräftsallad. Jasså? Jaha? Det ska vara en efterrätt också? Här går det bland annat att välja mellan sutlac som är en turkisk pudding på ris och mjölk, kunefe – vilket är ost och pistagenötter. Idris Akyuz har drivit restaurangen Efesos sedan 2012 och tillsammans med sin familj driver han även Wobbler, Nobel och en restaurang i Hallsberg. Lokal Efesos