Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Nyfiken på...
Friluftsliv Jämtlandstriangeln
Friluftsliv Äta ute
3. Över öppen eld Det är något särskilt med att l
aga sin mat över öppen eld. Det är inte alltid plättlätt, det kan vara svårt att få koll på temperaturen och att hålla den lagom hög och konstant. Men känslan kan uppväga eventuellt brända kanter. Men att elda i naturen kräver försiktighet och respekt. Eld ska bara göras på platser där det är tillåtet, och absolut aldrig när det råder eldningsförbud. Det spelar ingen roll om du tycker att du har god uppsikt eller är en erfaren eldare. Eldningsförbud ska respekteras, av alla. En säker eld placeras på grus eller sandmark, och avgränsas med stenar och grus. Elden ska inte placeras på eller intill berghäll, inte på torvmark eller på mossa. Du ska inte heller elda nära träd, stubbar eller torrt gräs och inte om det blåser mycket. Nog med förmaningar, hur gör man då? Torrt material För att göra upp en eld behövs utöver torr ved också en kniv, tändstickor, tändmaterial och en hink. Tamponger och näver är bra tändmaterial, de tar fart snabbt och är lätta att ta med sig. Tidningspapper och ludd ur torktumlaren är andra tändmaterial som också de flesta har hemma och lätt kan ta med. Med kniven täljer du små och lite större stickor av veden, stickor som tar eld lättare än de större vedträna. När du med hjälp av ditt tändmaterial fått de små och sedan halvstora stickorna att brinna fyller du på med först små och sedan de större vedträna. Är man lite ovan brukar man behöva mer tändmaterial och småstickor än man först tror. Hinken fyller du med vatten och har intill elden som säkerhet. Om du inte vill bära med dig en vanlig skurhink (vilket faktiskt funkar bra, en tom hink är inte så tung) finns det ihopfällbara varianter, både av vattentätt tyg och av tjockare plast, man kan stoppa ner i ryggsäcken och fälla ut. Det är lätt att vilja fuska med den här punkten men ska man elda är det viktigt att ha en hink med vatten nära. Börjar det brinna i någons kläder eller hår – tveka inte att kasta hela »Det är något särskilt med att laga sin mat över öppen eld.« 48 friluftsliv#3–2021 foto: niclas vestefjell
Friluftsliv Ungt äventyr
Friluftsliv Mulle för alla
Friluftsliv Kakfest i skogen
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Det sista ordet