Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Nyfiken på...
Friluftsliv Jämtlandstriangeln
Friluftsliv Äta ute
tips //äta ute hinken vatten på personen. Och tar
det ens lite fyr i gräset bredvid din eldstad – var blixtsnabb med massor med vatten, så kan du förhindra en större markbrand. Släck alltid elden noga Elden släcker du med rejäla mängder vatten. Häll på vatten och rör om i askan tills det har slutat ryka och du med handen kan känna att det är svalt. Har du eldat på marken och inte i en fast eldstad, kom ihåg att återställa platsen så att det inte syns att det varit en eld där. Bra mat på elden Självklart kan man nöja sig med att grilla olika slags korv över elden, men med en stekhäll kan man ta den eldiga matlagningen ett steg till. Ställ den över elden när den tagit fyr ordentligt och du har en stekpanna att använda till mycket. En klassiker på stekhällen är hackade grönsaker och tunt skivat kött att lägga i tunnbröd eller tortillas. Det går att variera i oändlighet. Den klassiska hajkbananen, där man sticker ner bitar av valfri choklad (tips: prova lite mer fancy choklad som är smaksatt på olika sätt) genom skalet på en banan (gör snitt med en kniv först), rullar in i folie och låter smälta i glöden kanske inte är en kulinarisk höjdare, men ändå en upplevelse man vill dela med sig av till kommande generationer. 4. Glöm inte vatten Det går åt mycket vatten på en utflykt – för att dricka, laga mat, diska och tvätta händer. För att inte nämna morgonens kaffe eller kvällsteet. För ett dygn ute kan du räkna med att packa med minst 2 liter vatten per vuxen person, bara för att dricka. Till det kommer vatten till matlagning. Att bära med sig vatten är tungt. Som tur är går det både att koka pasta och diska i vattnet från strömmande vattendrag. Ta en flaska och fyll den med vatten ur en bäck, häll vattnet genom ett kaffefilter, ner i en gryta. Koka sedan vattnet ordentligt i några minuter. Nu har du vatten som funkar bra för att t ex koka pasta och potatis i. Vill du dricka det bör du rena det med mer avancerade filter. Stillastående vatten i sjöar bör du undvika. Mastiga skogshuggarmackan Låt elden sätta sig, och ställ på stekpannan. Stek chorizo i smör, och brödet lätt. Bygg mackan, och snåla inte med chilibean. Du kommer garanterat bli både mätt och lukta rök. Win-win. MACKAN PÅ BILDEN ÄR BYGGD AV: • Chorizo, stekt i smör • Rödlök, picklad om man vill • Tomat • Chilibearnaise • Skogaholms bagarlimpa, lätt rostat i pannan friluftsliv#3–2021 49 foto: cajsa rännar
Friluftsliv Ungt äventyr
Friluftsliv Mulle för alla
Friluftsliv Kakfest i skogen
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Det sista ordet