Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Nyfiken på...
Friluftsliv Jämtlandstriangeln
Friluftsliv Äta ute
Friluftsliv Ungt äventyr
Friluftsliv Mulle för alla
Friluftsliv Kakfest i skogen
Kanelbullarna blir riktigt lyckade, till skillnad
från de mjuka kakorna. står inlindad i ett liggunderlag i vindskyddet. Under jästiden börjar ett gäng röra till kladdkakesmet medan ett annat skär äpplen till fyriskakan. Ett par sorters småkakor är också på gång; kolakakor och schackrutor. I centrum för dagens övningar står lokalavdelningens nyinköpta fältugnar. En fältugn är en stor gjutjärnsgryta med ett platt lock med hög kant. Därmed kan man lägga glödande kol och till och med brinnande träbitar på locket för att ge värme i ”ugnen”. – Allt man kan göra i ugnen därhemma kan man göra i en sådan här också, säger Mårten. Temperaturproblem Det knepiga är att veta när ugnen är tillräckligt varm för att sätta in kakorna, att reglera under- och övervärmen samt att veta när det är färdiggräddat. Varje gång man lyfter på locket släpper man in kalluft, som stör processen, så det gäller »En fältugn är en stor gjutjärnsgryta med ett platt lock med hög kant. Därmed kan man lägga glödande kol och till och med brinnande träbitar på locket för att ge värme i ›ugnen‹.« att ha is i magen och inte kolla för ofta. – Det gäller att hålla temperaturen uppe. Håll inte igen! Använd mycket glödande kol! Instruerar Mårten och Maggan. Deltagarna lyder, öser på kol med spadarna och fläktar med vad de har till hands för att få bitarna att glödgas. Men ajajaj. Särskilt de mjuka kakorna behöver en jämn värme. När ena gruppens kladdkaka äntligen har börjat stanna och tas ur ugnen är den alldeles svart. Det är bara att börja karva bort det förkolnade lagret med en kniv. Strax visar det sig att fyriskakan har gått samma öde till mötes. Småkakorna lyckas bra och bullarna, som äntligen har kunnat bakas ut och ställas tätt i ugnen, blir helt suveräna. Eldprovet återstår: regnbågsmuffinsen. När smeten har rörts ihop delas den i fyra kvartar. Var och en färgas gul, rosa, blå respektive grön. Sedan spritsas en klutt av varje färg i formarna och så … skjuss in i ugnen! Nu kurrar det i magarna. Ordförande Lisbet Roth har fått på stora kaffehurran på elden och alla väntar på muffinsen. När locket lyfts av och resultatet kan beskådas är det bara att konstatera: Det gick att baka sju sorters kakor i skogen. – Och bäst av allt är att man inte behöver städa efteråt, som när barnen har bakat därhemma, säger Mårten och plockar till sig av alla sju sorterna från kakbuffén tillsammans med tjugo glada och fikasugna friluftsfrämjare. 70 friluftsliv#3–2021
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Det sista ordet