Friluftsliv Friluftsnytt
Friluftsliv Nyfiken på...
Friluftsliv Jämtlandstriangeln
Friluftsliv Äta ute
Friluftsliv Ungt äventyr
Friluftsliv Mulle för alla
Friluftsliv Kakfest i skogen
upplev //utemat Schackrutor Schackrutor är en små
kaka som ser mer avancerad ut än vad den är, vilket är extra fiffigt när man ska baka i skogen! Endast fem ingredienser behövs och schackrutor brukar gå hem hos både stora och små. UTRUSTNING: Gjutjärnsgryta med lock Bunke Skärbräda Gaffel Kniv INGREDIENSER: 200 gram smör 1 dl strösocker 1 krm vaniljpulver 4,5 dl vetemjöl 1,5 msk kakao GÖR SÅHÄR: Lägg alla ingredienser utom kakaopulvret i en bunke och arbeta samman dem med en gaffel. Dela degen på hälften och arbeta in kakaon i den ena halvan. Låt degen vila medan du gör upp eld. Dela degen i fyra jämnstora Fyriskaka Fyriskakan är en mjuk kaka med äpple, som passar extra bra att baka under hösten när tillgången på svenska äpplen är stor. Välj gärna en syrlig sort. I grunden är fyriskakan en vanlig sockerkaka, toppad med äppelgarnering. Den kan ätas med vispad grädde men smakar även ljuvligt ljummen och nybakad, precis som den är, i skogsgläntan. UTRUSTNING: Gjutjärnsgryta med lock Rostfri bunke Visp Slickepott Kniv INGREDIENSER: 2 ägg 1,5 dl strösocker 125 gram smör 2,5 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver 2 msk mjölk Till garneringen: 2 äpplen 1 msk socker 1 tsk kanel GÖR SÅHÄR: Smält smöret i gjutjärnsgrytan och dra den från elden. När det har svalnat lite hälls det över i en bunke och vispas pösigt tillsammans med sockret. Knäck äggen och vispa i, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver (det kan man göra i en påse hemma på förhand) och tillsätt detta samt mjölken. Häll tillbaka smeten i gjutjärnsgrytan. Skär äpplena i tunna klyftor. De behöver inte skalas. Stick ner klyftorna i smeten. Blanda socker och kanel (kan göras hemma på förhand) och strö över. Lägg på locket och sätt grytan i glöden/elden. Lägg glödande kol på locket för att få jämnare värme. Räkna med en halvtimmes gräddningstid eller lite mer. Titta efter emellanåt så att du ser när kakan är färdig och så att den inte bränns. »Fyriskakan är en mjuk kaka med äpple, som passar extra bra att baka under hösten när tillgången på svenska äpplen är stor. Välj gärna en syrlig sort.« 72 friluftsliv#3–2021 delar, två ljusa och två mörka. Rulla ut dem till fingertjocka längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk och sedan en mörk bredvid en ljus ovanpå dem så att varje längd möter sin motsats. Tryck ihop längderna så att de bildar en fyrkant. Skär dem i knappt centimetertjocka skivor och lägg i botten av gjutjärnsgrytan. Grädda i elden under lock. Ös på glöd uppe på locket så att det blir en jämn värme i ugnen. Lyft på locket efter tio minuter och se om de är klara, annars ge dem fem minuter till i stöten tills de ser gräddade ut.
Friluftsliv Landet runt
Friluftsliv Det sista ordet