Hemma i HSB Stockholm 1
MITT KVARTER STOCKHOLMS LÄN Carlo Taccola på Vega
bar 2011. Carlo Taccola på Vega bar 1971. F yra män med kraſtiga skägg och läderkläder sitter i smedjan. Det är mörkt och luften är fylld av rök. En av männen sitter grensle över en totempåle och karvar med ett stämjärn. Plötsligt tittar en av de skäggiga männen upp. Han brister upp i ett varmt leende. – Tjena Carlo, come stai? Carlo Taccola ler stort och svarar, på svenska, att allt är bra. Utanför står två långhåriga getter. Vi befinner oss ett stenkast från Haninge centrum, på Handens smedja och museum. Det är ett av Carlo Taccolas favoritställen i Haninge. Järnsmeden Martin Ahlsén driver stället tillsammans med sin fru. – Martin är duktig, det behövs fler sådana som han som visar initiativkraft, säger Carlo. Han vet vad han pratar om när han säger initiativkraft. Carlo har fått pris som Haninges bästa företagare, är ordförande i diverse föreningar och har hela tiden nya entreprenörs- och kulturprojekt på gång. Men mest känd är han fortfarande för sina hamburgare. Carlo Taccola driver Haninges legendariska vägkrog, Vega bar, sedan drygt fyrtio år tillbaka. Men han föddes 236 mil därifrån, i byn Bagni di Lucca i Toscana. Byn är berömd för sina varma källor. Där växer kastanjer och vinrankor på precis sådana böljande, gröna kullar som frambringar något fuktigt i blicken hos många svenskar. Drömmen om Italien. – Det är paradiset, säger Carlo Taccola. Men han pratar inte om hembyn i Italien utan om Haninge. Han älskar Haninge, saknar inte Bagni di Lucca alls. Att han hamnade här var en slump. 1964 hade han bott en period i Tyskland, men ville vidare. I fickan hade han ett visitkort från en person som bodde i Haninge, någon han bara träffat en gång i Italien. – Jag åkte ut till min bekant i Haninge. Bagni di Lucca i Italien. HEMMA I HSB STOCKHOLMS LÄN 1.2012 7 FOTO: KEITTELS FOTO