TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Grön utbildning lockar fler
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt blomprojekt gynnar poll
inerare
TIDNINGEN TILLVÄXT Goda möjligheter för den som vi
ll producera grillkol
TIDNINGEN TILLVÄXT Mer skyddad skog än någonsin ti
digare
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 svampar går att äta 3 sorte
rs svamp står för huvuddelen av all odling av matsvamp i Sverige. Det är champinjon, ostronskivling och shiitake. 4 Enoki. 1985 svamp. 2 1 nya odlade svampar som har börjat dyka upp i Sverige är kejsarhatt (Pleurotus eryngii), pom-pom blac (Hericum erinacus), maitake (Grifola frondosa) samt enoki (Flammulina velutipes), även kallad vinterskivling. var året då Svenska Svampodlarföreningen SSF bildades. Det skedde genom en sammanslagning av tre föreningar för champinjon-, ostronskivlingoch shiitake-odlare. En målsättning med föreningen är att arbeta för att fler ska kunna odla 50 kilo svamp varje år. Så mycket äter svensken i genomsnitt. Av denna mängd består ungefär hälften, det vill säga 1 kilo, av champinjoner. av Bernadottekungarna, nämligen den förste i Sverige, Karl den XIV Johan, som blev svensk kung 1818 introducerade (med sina franska matvanor) bland annat karljohanssvampen. Han har även fått ge namn åt den. På latin heter den Boléltus èdulis vilket betyder ätlig klump. 2 ton shiitake – eller ekmussling som den också kallas – odlas i Sverige varje år. Konsumtionen ligger i genomsnitt på cirka 5 gram per person och år om man slår ut den på hela befolkningen. Svamp Totalt är ungefär 100 olika svampar av Nordens cirka 10 000 arter ätliga. Svamp kan även odlas – både på hobby- och kommersiell nivå. Kungen på marknaden är champinjonen. KÄLLA: SVAMPGUIDEN, SVAMPODLARNA, KOKAIHOP.SE länder som importerar mer karljohanssvamp än några andra är Frankrike och Italien. En del av deras inköp kommer från Sverige men det största exportlandet i handeln med karljohanssvamp är Kina. Karljohanssvampen är den mest kommersiellt använda svampen av alla icke odlade matsvampar. Torkad karljohanssvamp från Sichuan. kilo ostronskivling odlas i Sverige varje år. Det är ungefär hälften av den årliga konsumtionen. Odlingen har pågått i 35 år. Tillväxt 15 100 000
TIDNINGEN TILLVÄXT Öppen eld - rätt för mat
TIDNINGEN TILLVÄXT Skalbarhet ett måste för den so
m vill växa
TIDNINGEN TILLVÄXT Säljer björkved av högsta kvali
tet
TIDNINGEN TILLVÄXT Grönsaker är grunden i Portione
n under tian
TIDNINGEN TILLVÄXT Låt din livssituation avgöra hu
r överskottet ska beskattas