TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Grön utbildning lockar fler
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt blomprojekt gynnar poll
inerare
TIDNINGEN TILLVÄXT Goda möjligheter för den som vi
ll producera grillkol
TIDNINGEN TILLVÄXT Mer skyddad skog än någonsin ti
digare
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 svampar går att äta
TIDNINGEN TILLVÄXT Öppen eld - rätt för mat
TIDNINGEN TILLVÄXT Skalbarhet ett måste för den so
m vill växa
TIDNINGEN TILLVÄXT Säljer björkved av högsta kvali
tet
TIDNINGEN TILLVÄXT Grönsaker är grunden i Portione
n under tian Heta stolen ” Vi behöver laga mer mat från grunden” Bloggaren, författaren och föreläsaren Hanna Olvenmark vill visa att det går att äta bra mat på snål budget. Recept med mycket grönt är grunden i konceptet Portionen under tian. Text Tina Andersson Foto Emelie Asplund Hur kan man äta billigt och svenskt? – Mycket växtbaserat på menyn blir ofta billigare. Det finns fina svenska spannmålsprodukter som korngryn och matvete. Potatis är bra. Grönsaker i säsong kostar för det mesta mindre. Du kan köpa mycket svenskodlat fryst. Det är framför allt proteinkällan som kostar i en måltid, och kött kostar vanligtvis mer än baljväxter. Vi odlar lite baljväxter till humankonsumtion i Sverige, men vi skulle kunna utnyttja det mer. Tips till den som helst vill ha kött på tallriken? – Jag är själv inte vegetarian. Ett sätt att få ned kostnaden är att äta kött vid betydligt färre tillfällen än du brukar. Du kan också dryga ut exempelvis färsen i kåldolmar med gryn och ta hälften morötter, linser eller bönor i köttfärssåsen. Många lägger köttet på tallriken först. Lägg i stället grönsakerna först och se om de behöver kompletteras med kött. Köttet behöver inte vara basen i måltiden. Mat måste väl ändå få kosta? – All bra mat är inte dyr. Det finns också mycket dålig billig mat. Vi i Sverige lägger en ganska liten del av inkomsten på mat och ganska kort tid på matlagning. Jag tycker att maten måste få ta tid i anspråk. Vi behöver prioritera, både politiskt och privat. Staten borde se till att det blev svårare att göra dåliga val som konsument. Inför skatter på till exempel läsk. Subventionera frukt och grönt. Se till att matkunskap blir högprioriterat i skolan. Privat behöver vi laga mer mat från grunden. 34 Tillväxt Har matvanorna ändrats sedan du började med Portionen under tian 2015? – Ja, köttkonsumtionen har minskat. Inte bara tack vare mig, förstås! Jag ser absolut en normförändring. Närvaron av vegetariska produkter har ökat. Företag är stolta över att vara först med något, exempelvis svensk vegetarisk färs. Vad gillar du odla själv-trenden? – Det verkar kul att odla. Jag försöker lära mig det. Att odla ger förståelse för varifrån maten kommer. Du blir rädd om den och slänger helst ingenting, eftersom du märker hur mycket tid och energi som ligger bakom. Ärtskott är billigt att odla. Vad bekymrar dig? – Vi lägger alldeles för mycket på individen. Det gäller både hälsoval och klimatval. Vi skulle verkligen behöva politiska styrmedel. Man måste vara sjukt disciplinerad som individ för att stå emot allt som lockar i butik. Hälften av Sveriges befolkning är överviktig och socioekonomiskt utsatta är extra drabbade. Nya spännande projekt? – Jag hoppas få jobba specifikt med utsatta grupper här i Göteborg i höst. Det handlar om att få männi skor att göra bättre matval. Jag är också sugen på att skriva min fjärde bok. n Hanna Olvenmark Aktuell med: Tredje boken i serien Portionen under tian: Äta ute. Ålder: 34 år. Bor: Lägenhet i Göteborg och stuga i Dalsland. Utbildning: Legitimerad dietist och har en master i entreprenörskap från Chalmers. Hanna Olvenmark poängterar att låg kostnad bland annat innefattar att inte slänga mat.
TIDNINGEN TILLVÄXT Låt din livssituation avgöra hu
r överskottet ska beskattas