Vårdguiden Chefredaktören
Vårdguiden Innehåll
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Inspiratören Niklas Heggestad
Vårdguiden Säsong för hemmafix
Vårdguiden Tema Matallergi tema * Matallergi och
annan överkänslighet Reagerar du eller ditt barn på mat som andra kan äta utan problem? Besvären kan bero på matallergi eller annan överkänslighet. Hos familjen Sundström är jakten på allergen en stor del av vardagen. Alexander Shahan tänker mest på sin allergi när han går på restaurang. text MARIA FRÖJDH foto JOHNÉR Allt färre kan äta allt tt inte tåla vissa livsmedel är vanligt och problemen ser ut att öka. Enligt Livsmedelsverket har cirka 15 procent av alla i Sverige någon form av allergi eller överkänslighet mot mat. Matallergi, eller födoämnes al ler gi, in ne bär att im munför sva ret felaktigt reagerar på ett ämne du har ätit eller druckit. Ämnet som fram kallar reaktionen kal las allergen. – Du kan vara allergisk mot all mat som innehåller proteiner. Det är proteinet immunförsvaret reagerar mot, säger Caroline Nilsson, barnläkare och barnallergolog vid Sachsska barnoch ungdomssjukhuset. Varför allergi uppstår är inte klarlagt. – Troligen finns flera faktorer. En teori är att vi i västvärlden inte har tillräcklig kontakt med de goda bakterierna. Att ärftlighet har stor betydelse för allergiutvecklingen vet vi däremot. Matallergi kan vara så kallat IgE-förmedlad, då immunförsvaret bildar allergiantikroppar, eller icke IgE-förmedlad, då immunförsvaret reagerar på and ra sätt. – IgE-förmedlad matallergi är vanligast och kallas klassisk eller primär allergi. Men det räcker inte med att bilda allergiantikroppar för att det ska vara allergi, du måste också ha symtom. Att enbart ha antikroppar mot ett ämne kallas för att vara sensibiliserad. 8 Sensibilisering kan beskrivas som en ökad känslighet, ett första steg i allergiutvecklingen, men det behöver inte bli en allergi. Vid en allergisk reaktion frigörs ämnen som retar slemhinnorna. Vid IgE-förmedlad matallergi kommer reaktionen ofta inom en eller två timmar. Symtom från huden, magen eller munnen är vanliga, som eksem, nässelutslag, diarré, kräkningar och klåda i munnen. Du kan också få snuva och nästäppa. I ovanliga fall förekommer anafylaxi, en allvarlig reak tion som kommer snabbt och påverkar flera organ. Anafylaxi kan vara livshotande om man inte får behandling snabbt. Symtom kan vara domningar i läppar och tunga, klåda i hårbotten, plötsliga nässelutslag, kräkning och diarré. Läppar, tunga och svalg kan klia och svullna, man kan få svårt att andas och bli medvetslös. – Alla allergen kan ge anafylaxi, men hos barn är det vanligast med jordnötter och nötter, och hos vuxna fisk och skaldjur. Många känner oro för akuta reaktioner mot jordnötter via luften. Hur ser kunskapen ut idag? – Jag förstår att någon som fått en svår reaktion av att äta jordnötter och senare känner jordnötsdoft blir rädd. Kroppen kan reagera med milda symtom, men det är ingen allergisk reaktion. Då måste du få i dig proteinet. Det finns inga rapporter eller studier som har kunnat påvisa allvarliga reaktioner eller dödsfall, säger Caroline Nilsson. 1177 vårdguiden 2 • 22
Vårdguiden Familjen Sundströms vardag präglas av m
atallergi
Vårdguiden Introducera mat till barn
Vårdguiden Allergiutredning och behandling
Vårdguiden Alexander, 17, har flera matallergier
Vårdguiden Aktuellt i vården
Vårdguiden Christian har tinnitus
Vårdguiden Pip, tjut, sus eller brus?
Vårdguiden Artros i händerna
Vårdguiden Har du lust att ha lust?
Vårdguiden Lars-Ove, 71, fick hjälp av en sexolog
Vårdguiden Sjukdomar och läkemedel kan påverka
Vårdguiden Stick & brinn
Vårdguiden Små och stora bett från djur och natur
Vårdguiden Bältros – ett sovande virus vaknar
Vårdguiden Vaccination mot bältros
Vårdguiden Aktuellt i vården