Nöjesnytt Växjö 1
felix astrén ÅRETS KROGPROFIL 2018 I tävlingen År
ets Bästa har Nöjesnytts läsare och Gold FMs lyssnare utsett Felix Astrén på Grilleriet till Årets Krogprofil 2018, kristianstadgrabben som pluggade på idrottslinjen i Växjö och som blev sugen på hamburgare. Felix Astrén, 26 år, är den unge skånepågen som tillsammans med sin bror driver Grilleriet och som med ett stort leende och glädjen på topp tog emot priset som Årets Krogprofil 2018. - Fantastiskt! Det är hela personalens engagemang som tillsammans står för bedriften, utan dom hade jag inte fått priset. Klart man blir omtumlad när det finns så många krogprofiler i Växjö. TACK! Felix flyttade till Växjö från Kristianstad 2011 för att gå på idrottslinjen och jobbade extra på det som idag är deras egen restaurang. För fyra år sedan fick de ett erbjudande att köpa restaurangen och slog till direkt. – Jag ville ju egentligen spela golf, som var min inriktning på idrottslinjen på Procivitas, men jag har också alltid varit ivrig och alltid intresserad av att laga mat men när jag frågade min pappa som är affärsman om han kunde låna mig pengar till att starta trodde han inte på idén (skratt). Idag driver vi även Grilleriet på Grand Samarkand och i Kalmar. Vårt nästa stora projekt är att driva restaurang och bar högst upp i Icon-huset. Inte Grilleriets koncept utan ett helt nytt fortfarande hemligt koncept. Vi räknar med att öppna i maj i år, avslöjar Felix. - Från början serverade vi även kött från vår kolgrill, därav namnet Grilleriet, men vår ventilation var inte tillräcklig och att byta ut den skulle kosta en förmögenhet så vi valde att helhjärtat satsa på hamburgare. DEN PERFEKTA HAMBURGAREN – Idag har vi tio olika hamburgare på menyn med kött från Tingsryd och bröd från Hennings och favoriten är ”Karl-Johanburgaren” med dressing vispad på oljan från torkad Karl-Johansvamp till en god majonnäs. Det gäller att sticka ut och våga testa och vi är ännu inte bäst i Sverige, men vi hamnade nyligen på "Burgerdudes" lista över de fem bästa hamburgarna i Sverige, säger Felix. Burgerdudes är ett företag som testar hamburgare och ger en bedömning (reds. anm.) Med sin ödmjukhet berättar Felix att det viktigaste är att ge kunden den bästa servicen och gör man misstag är det bästa att ställa det till rätta med en gång. - Själv vistas jag oftast i köket, men det blir även andra uppgifter som egenföretagare. Kunderna förväntar sig en upplevelse utöver de vanliga och vi måste hela tiden utveckla oss. Vi har även olika vegetariska burgare och då inte bara halloumiburgare och jag är alltid nyfiken när jag besöker andra restauranger hur deras hamburgare smakar, säger Felix. MOT NYA HÖJDER I ICON-HUSET Att driva restaurang är en livsstil och det krävs jobb alla dagar i veckan. Totalt på samtliga Grilleriets restauranger är man bortåt 30 anställda och fler behövs till vårens nysatsning i Icon-huset. - Vi ser att det finns mycket duktigt restaurangfolk i Växjö och rekryteringen pågår för fullt. Så just nu är det rätt hektiskt och spännande att utveckla det nya konceptet i Icon-huset med bar och restaurang, för det blir annorlunda jämfört med Grilleriets inriktning, säger Felix. Det som är så kul här i Växjö är att växjöborna tar vara på utbudet av restauranger och gärna äter ute, fortsätter Felix. - Det ger oss krögare kraft att våga satsa på något nytt och erbjuda något utöver det vanliga och det är inte i alla städer det är så. Trots mycket jobb blir det även tid för att ta ledigt men det har inte alltid varit så lätt. - Jag har åkt på lite semester under åren, men det var först i början av året jag för första gången verkligen kunde koppla av och även spela golf, som jag älskar, och njuta av det. Innan har jag varit så uppe i företagande att jag inte slappnat av, men med tiden har jag lärt mig att balansera för att det fortfarande ska kännas kul att driva restaurang. Nu laddar Felix och hans bror för ett nytt utslag, att ytterligare lyfta Växjös krogliv till högre höjder och man hoppas såklart att det blir hole-in-one. I TEXT & FOTO: CHARLIE CARLSSON 6 | nöjesnytt