Buffé 1
CURRYGRYTA Bharela sabzi shaak Mustig grönsaksgry
ta som vinner på att göras i förväg så att smakerna får gifta ihop sig. FÖR 4 PERSONER 8–12 små delikatesspotatisar 8–12 små gula lökar 2 auberginer 2 spetspaprikor 3 dl rostade jordnötter 1 dl soja- eller kikärtsmjöl 6 vitlöksklyftor 5 msk farinsocker 2 msk finriven färsk ingefära 1 msk chilipulver 1 msk malen spiskummin 4 tsk gurkmeja 4 tsk malen koriander färsk koriander till garnering vatten, olja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa jordnötterna i en matberedare eller med stavmixer. Blanda mixade nötter med soja-/kikärtsmjöl, pressad vitlök, farinsocker, ingefära, chilipulver, spiskummin, gurkmeja och koriander. 2. Tillsätt 5 msk olja och blanda ihop allt till en röra. 3. Skala löken. Skär ett kryss halvvägs igenom. Skär auberginerna i 3 cm tjocka skivor. Gröp ut hälften i mitten. 4. Dela spetspaprikorna på länden och kärna ur. Fyll försiktigt lök, aubergine och paprika med lite av kryddröran. 5. Hetta upp 2 msk olja i en stor och vid kastrull/gryta och lägg i potatisen. 6. Tillsätt resterande kryddröra samt 9 dl vatten och 2 tsk salt. Låt småkoka under lock 20 minuter. 7. Lägg i lök, aubergine och paprika. Koka i ytterligare 20–40 minuter, tills grönsakerna är riktigt mjuka. Rör om försiktigt då och då. Ta av locket mot slutet så att grytspadet får koka ihop. 8. Smaka av och garnera med färsk koriander. Servera med tillbehören. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. RAITA En klick passar bra till currygrytan. FÖR 4 PERSONER 3 1/2 dl matyoghurt (10 %) 1 1/2 krm kajennpeppar 1/4 gurka 1 msk hel eller malen spiskummin (malen behöver inte rostas) 1 dl hackad koriander (ca 1 kruka) ev 1 msk finhackad grön chilifrukt (t ex spansk peppar) En trogen läsare skrev till mig efter fyra dagars bloggtystnad: »Hoppas att allt är bra och inget har hänt dig eftersom du inte har bloggat på länge.« Amy, som bloggar på http://amyspieceofcake.se salt, ev granatäppelkärnor GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda matyoghurt, kajennpeppar och 1/2 tsk salt. Skala och hyvla gurkan på längden. Skär remsorna i smala strimlor. Krama ut vätskan ur gurkan innan den läggs i röran. 2. Rosta den hela spiskumminen i en torr och het stekpanna. Stöt den grovt i en mortel. 3. Blanda yoghurten med gurka, spiskummin, koriander och ev chilifrukt. Ställ kallt fram till servering. 4. Garnera ev med granatäppelkärnor. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. TOMATCHUTNEY Gott till både snacks och gryta. FÖR 4 PERSONER 4 tomater 1 liten morot 1 tsk hel eller malen spiskummin (malen behöver inte rostas) 1/2 dl grovhackad koriander 1 1/2 msk färskpressad limejuice 1/2 msk finhackad grön chilifrukt flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka tomaterna. Skala och finriv moroten. Rosta den hela spiskumminen i en torr och het stekpanna. Stöt den grovt i en mortel. 2. Blanda tomat, morot, spiskummin, koriander, limejuice, chili och 1 tsk flingsalt. Låt stå och dra ca 45 minuter före servering. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. CHAPATI Ett indiskt bröd som man äter med och till det mesta. GER CA 20 STYCKEN: Koka upp 4 dl vatten. Blanda 7 dl vetemjöl, 3 dl rågsikt och 1 tsk salt i en bunke. Tillsätt 3/4 dl neutral olja, t ex rapsolja. Knåda in den jämnt i mjölet. Tillsätt lite vatten i taget, mängden vatten varierar så prova dig fram. Degen ska vara relativt hård och klibbfri. Knåda degen smidig. Låt vila ca 20 minuter. Skär degen i 25 bitar. Rulla varje till en boll. Platta ut, doppa i mjöl och kavla ut till runda plattor, ca 20 cm i diameter. Mjöla väl under kavlingen. Grädda dem 1–2 minuter på varje sida i en torr och het stekpanna. Tryck försiktigt med stekspaden då och då under gräddningen. Bröden ska få små bruna fläckar på varje sida. Bred ev lite smör på de nystekta bröden. De smakar bäst nystekta. Linda in bröden i en bakduk om de inte ska ätas genast. FÖR ALLA? Innehåller gluten. Fri från ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. 14 BUFFÉ 9 • 2 012