Buffé 1
VINNARE AV 1 000 KR I MATCHECKAR STINA EKBLAD, 30
ÅR, ESKILSTUNA Familj: Sambon Filip. Blir föräldrar i oktober. Bostadsort: Eskilstuna. På fritiden: Teater, film, dans, resor och trädgård. »En härlig blandning av konsistenser och smaker« – Tävlingen utlystes då vi flyttat in i vårt hus. Då drömmen var att renovera köket, och matlagning är ett stort intresse, blev vi sugna på att prova våra chanser. Jag är väldigt förtjust i potatis och gjorde receptet till just den här tävlingen. Eftersom det var höst blev jag inspirerad av rotfrukterna i hyllorna. Målet var att göra en potatisrätt som var tillräckligt intressant för att fungera som förrätt men även passa till kött eller kyckling, och det tycker jag att potatistornen klarar fint. Att de dessutom är enkla att tillaga gör att man får tid över till den övriga matlagningen. MOTIVERING: »Potatistornet är vackert och gott. Det är en härlig blandning av smaker och konsistenser, med den mjuka sötpotatisen och chèvren som möter den fastare amandinepotatisen och rödbetorna, och senapssåsen toppar det hela.« POTATISTORN MED HÖSTKÄNSLA Välj gärna jämnstora rotfrukter så att det blir de lättare att göra snygga torn. Servera dem som förrätt eller som tillbehör till kött eller kyckling. FÖR 4 PERSONER 350 g potatis (gärna amandine) 250 g sötpotatis 350 g färska rödbetor 100 g getost av chèvretyp 2 dl vispgrädde 2 tsk dijonsenap 1 msk repad färsk timjan ev timjankvistar till garnering olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skala och skär potatis, sötpotatis och rödbetor i ca 1/2 cm tjocka skivor. 3. Lägg potatis och sötpotatis på en bakpappersklädd plåt. Lägg rödbetorna på en annan bakpappersklädd plåt. Ringla över lite olja. Krydda med salt och peppar. Blanda runt. 4. Tillaga rödbetorna ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Ställ in och tillaga potatis och sötpotatis mitt i ugnen när 15–20 minuter återstår. De ska bli mjuka. 5. Skär getosten i tunna skivor. 6. Senapssås. Koka upp grädde och senap i en kastrull. Tillsätt timjan. Smaka av med salt och peppar. 7. Bygg 8 små torn genom att varva skivad potatis, sötpotatis, rödbetor och getost. Sätt ett avklippt trägrillspett genom tornen så håller de ihop bättre. Hit kan förberedas. 8. Vid servering: Sätt ugnen på 225°C. Gratinera tornen på en bakpappersklädd plåt mitt i ugnen ca 5 minuter. Koka upp senapssåsen. Servera potatistornen med såsen. Garnera ev med färsk timjan. FÖR ALLA? Innehåller mjölkprotein. Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd ost lagrad mer än 3 månader eller ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost. Använd laktosfri grädde. 24 BUFFÉ 9 • 2 012 Andrapris!