Buffé 1
Jämtlandsfest SÖTOST MED ROSMARINKARAMELL En rikt
igt god gammeldags efterrätt som nästan varje by i Jämtland har ett eget recept på. Sötosten kan frysas för att ätas senare. FÖR 8–10 PERSONER 3 liter mjölk (3 %) 1 dl vispgrädde 2 dl socker 3 kanelstänger 3 kardemummakapslar eller 1/2 tsk malen kardemumma 2 ägg 1 tsk ostlöpe (finns på apoteket) 1/2 tsk kanel TILL SERVERING rosmarinkaramell (se separat recept) lingon lättvispad grädde ev finhackad rosmarin GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp mjölk, grädde, socker och kryddor i en stor kastrull. Koka tills hälften återstår, ca 2 timmar. Rör då och då. 2. Sätt ugnen på 175°C. 3. Ta kastrullen från värmen. Ställ den i kallt vattenbad och låt blandningen svalna till 37°C. Ta upp kanelstången. Vispa ner ägg och löpe. 4. Häll blandningen i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Pudra över kanelen. 5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Servera med lingon och lättvispad grädde. Ringla över lite rosmarinkaramell. Garnera ev med finhackad rosmarin. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och mjölk. Innehåller mjölkprotein och ägg. ROSMARINKARAMELL Karamellen är ett lika gott tillbehör till ostkakan som till att ringla över frukostyoghurten. GER 1 DL Smält 1 dl socker i en kastrull till en ljusbrun karamell. Ta genast från värmen. Häll försiktigt på 2 dl vatten och lägg i en kvist rosmarin. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt småkoka 3–5 minuter, tills sockret smält igen. Ta upp rosmarinkvisten. Låt svalna helt. Servera karamellen till sötosten. »Norrlands svar på ostkaka balanseras perfekt med de syrliga lingonen.« Vänner som delar matglädje! Kajsa-Tuva Henriksson, Kristoffer Andersson och matprofi len Fia Gulliksson. FIAS FYRA FINA SKÖRDETIPS Mixa libbsticka med fint havssalt, läckert att strö över grönsaker och fisk. Smörstek hela salviablad eller nässlor och servera ovanpå pastan, otroligt gott! Frys in lingon, svarta vinbär och blåbär – gör sedan snabbglass genom att mixa med crème fraiche och lite socker. Mums! Strimla vitkål och svetta den med lite smör och salt, servera som tillbehör i stället för potatis. Familjens favorit just nu. BUFFÉ 9 • 2 012 9