Marknad 1
Denna sida är ett samarbete med Kockduellen Wine
Week Kockduellens jury Anders Johnson, Slyteviken/finalist Årets Kock 2018 Anders Johnsson är vår mest meriterade tävlingskock i länet genom tiderna med en finalplats i Årets kock 2018, SM i professionell matlagning, som främsta merit. Anders brinner för god, ärlig och hållbar matlagning och driver Slyteviken kreativ catering & matstudio. Anna-Karin Frisk fd Kindmark, Santa Maria Anna-Karin har alltid jobbat i restaurangbranschen och var 2001 finalist i Årets Kock. Numera är hon lite på ”andra sidan” som Key Account Manager (KAM) på Santa Maria. Det viktigaste för Santa Maria är samma sak som borde vara viktigast för de tävlande kockarna: smak! Företaget har ett nära samarbete med och sponsrar Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget, och Anna-Karin har även suttit med i juryn i flera olika tävlingar. Karina Tholin, Tholins Vin & Mat Karina har arbetat som sommelier i 20 år och varit verksam i restaurangbranschen i över 30 år. Hon var ordförande i Svenska sommelierföreningen 2012- 2018 . Det innebar mycket internationell representation samt juryarbete i diverse sommeliertävlingar. Idag har Karina en tjänst som restaurangchef/sommelier på Norrqvarn Hotell & konferens i Lyrestad. Förutom det gör hon inhopp på Lammet och Grisen i Sälen som sommelier och är inne på fjärde säsongen. Kockduellen – nu på Örebro Vinmässa Den populära Kockduellen som tidigare har anordnats under Travel & Taste kommer i år att vara en av höjdpunkterna under lördagen på Örebro Vin - mässa. Det är tio kockar från restauranger - /krogar i Örebro län som kommer att göra upp om vinsten i Kockduellen Örebro län, som i år arrangeras för tredje gången. Det kommer att bli en spännande tävling på Conventum arena, med matlagning i högt tempo av professionella kockar som inte duckar för tuffa utmaningar. Tävlingen inleds på lördag förmiddag och på eftermiddagen presenteras vinnaren. Den svåra uppgiften att utse bästa kock utförs av kompetent och sakkunnig jury där tre – Anders Johns - 44 Marknad son, Anna-Karin Frisk och Stefan Eriks - son – är experter på mat och en, sommelieren Karina Tholin, har 20 års er - farenhet av att matcha vin med mat. I Kockduellen ska kockarna tillreda mat - rätter som bedöms tillsammans med ett utvalt vin som ska matchas med maträtten. Kriterierna för bedömningen är smakupplevelse, presentation och hur tävlingsdeltagaren har matchat rätten med vinet. Samtliga deltagare har 90 minuter på sig att tillreda en rätt med fyra upplägg och när dessa minuter runnit ut så ska rätten presenteras för juryn. Under tio minuter ska deltagaren sedan berätta hur de kommit fram till resultatet med smaken, presentationen och matchningen med vinet. Konferencier för tävlingen är Davor Zidaric från Lantmännen Unibake och det blir hans tredje år som konferencier i Kockduellen. Davors matintresse började redan i dagisåldern och han har i vuxen ålder lagat mat för några av de största företagsrestaurangerna i Sverige, bland annat i samband med VM i friidrott. På 90-talet var Davor en av drivkrafterna bakom en ny årlig turnering för proffskockar och vann även några av priserna själv. Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 Förutom Årets Kock 2005 har Stefan tävlat i Årets Gröna Kock 2000, vunnit Årets Seniormat 2011 samt skapat Nobelmenyn 2008. Genom projektet Exceptionell Råvara har Stefan arbetat som kock och konsult inom råvaruutveckling. Han har erfarenhet från Restaurang Seth’s och hotellet Ett Hem i Stockholm och har drivit Stefan Eriksson Matstudio samt varit involverad i Atelier Food. Stefan Erikssons matfilosofi baseras på gedigen kunskap, att lära sig hur råvaran produceras och vad det innebär för råvarans smak, kvalité och hur den behöver tillagas. De tävlande i Kockduellen är: Charlie Svanberg, Amano Sandra Sånebo, Gastro Bar & Kök Jens Eriksson, Scandic Grand Hotel Davide Lindqvist, Krogensomintefinns Linnéa Ritzman, Måltidens Hus Erik Lindeberg, Bryggerikrogen i Nora Johan Aronsson, Elite Stora Hotellet Amy Allegrini Hobson, Egastronomi Edvin Harström, Wobbler Johan Varg, Restaurang Ånnaboda Tävlingsdeltagarna har blivit handplockade av Kockduellen, som har blivit tipsade om framstående kockar i länet. Det är ett blandat startfält med rutinerade kockar med många år i branschen och nyexaminerade stjärnskott på väg upp på kockhimlen. Kl. 11.20 på lördagen presenteras samtliga deltagare samt juryn, kl. 11.30 går startskottet och 15.30 utses en vinnare som presenteras från tävlingsområdet. Sponsorerna bakom årets tävling är Rima Seafood, Svensk Cater, Nordsjö Fisk, Stor - köksinnovationer, Electrolux, Santa Maria, NeH, Lantmännen Uni bake, Vinia AB, och Hedén & Jung ander.