019 1
DRYCK TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN Europas nordl
igaste urbana vineri The Winery Hotel i Solna är världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad. Med egen vinproduktion på hotellet och den egna vingården Terreno i Toscana skapas ett helt nytt sätt att bo, njuta och mötas med vinet i fokus. Deras samlade vinkunskap ger ett vinmakeri av högsta klass och ambitionen är att framställa kvalitativa snygga rena viner där hela framställningen kan följas av hotellets besökare. Gästerna kan sedan njuta av vinet i vinbaren Winemakers Bar, restaurangen Winery Kitchen, den italienska trattorian Terreno Deli och i hotellets rooftop bar. I höstas var det återigen skörd och tolv ton druvor kom från Toscana till Solna där skolklasser och de anställda på hotellet blev vinmakare för en dag. Vi träffade vingårdsarbetaren tillika marknadsansvariga Sarah Djerf för några frågor om denna unika skördefest. Berätta lite om vinet som nu ska bli till här i Solna? – Druvorna kommer från en gård i Maremma, södra Toscana. Vinet ”Winery Red” består av 80% Sangiovese och 20% Cabernet Sauvignon och ”Black Bottle Rosé" är 90% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon. Det tillverkas mellan 9-10 000 flaskor varav 2 000 rosé, resten är rött. I år gör vi dubbelt så mycket rosé som förra året då det tog slut i en rasande fart i somras. Vilken i raden är denna årgång av ”Winery Red”? – Vi jobbar inte med årgångar utan med blends. Den som nu är aktuell är Blend 4. Det här var tredje året som vi gör vin från druva till flaska. Vilka var med och jobbade som vingårdsarbetare för en dag? – Alla hotellets medarbetare är med och hjälper till under skörden. Det är en fantastisk aktivitet för sammanhållning och gemenskap. Att vi alla har titeln vingårdsarbetare är tydligare än någonsin under skörden. I år var även tre gymnasieskolor på plats med elever från turism-, hotell- och restaurangutbildningar. När kommer vinet ni ”skördade” ut till försäljning? – Rosévinet lanseras i början av maj nästa år och det serveras enbart här på hotellet. Det röda vinet lanseras i samband med skörden nästa år, så september 2019. Du kan läsa mer på www.thewineryhotel.se. ”Chateau vadå: Det okända fusket med ditt vin” av Mats-Eric Nilsson Sverige är ett av världens mest vindrickande länder, ändå vet vi försvinnande lite om det som skvalpar i glaset. Vad dagens vin består av är en väl förborg - ad hemlighet. Istället matas vi med bilden av det oförfalskade vinet som får sin karaktär av jorden där druvorna odlats och i generation efter generation framställts på samma traditionella sätt. För tio år sedan öppnade Mats-Eric Nilsson hund - ratusentals svenskars ögon med ”Den hemlige kocken”, som avslöjade det utbredda matfusket. ”Château Vadå” är en unik och gedigen granskning av en bransch som hittills har sluppit kritiska ögon. Läsaren tas med bakom vinindustrins förföriska kulisser och bjuds på en mängd uppseendeväckande avslöjanden. Boken kan kanske vara ett bra julklappstips för den vetgiriga vinkonsumenten. Vinterlängtan Malmöbaserade familjeföretaget Saturnus är både Sveriges största och äldsta glöggproducent, i år har de 125 års-jubileum vilket de firar med ”Svensk Vinter” – Saturnus vitvinsglögg spetsad med Mackmyra whisky. Den beskrivs som en kryddig kärleksaffär mellan svensk ursprungsromantik och stolt hantverkstradition. Friskt fruktigt vitt vin, ingefära, pomerans, kanel och äkta vanilj toppat med en ofiltrerad ekig maltwhisky direkt från fatet. – Glöggen har en angenämt mjuk framtoning, diskret citrus i kombination med glöggkryddor och ett inslag av vanilj. Whiskyn vi använt är en single malt som lagrats i fem år i lätt rostade ekfat i vår egen gruva i Bodås, beskriver Mackmyras Master Blender Angela D´Orazio. 40 NOLLNITTON BILD: NILS INGVARSON