019 1
KROGNYTT TEXT: ULF HJELTING Nya Creperiet Karlsta
d Ölhall Sedan början av november finns Creperiet mitt emot Akademibokhandeln i Krämaren. Närmare bestämt sedan den 7 november. Då gick flyttlasset för sista gången från Kyrkogatan till Krämaren. – Vi hade att välja mellan att renovera de gamla lokalerna eller att flytta. Efter kontakt med hyresvärden fick vi ett bra avtal här på Krämaren och det känns lite som en nystart, säger Serif Cekir som är ägare och vd för Creperiet. Idag finns det plats för 72 gäster. – Utbudet är lite större än på förra stället och då handlar det främst om söta crepes. Dumt att STÅ Berätta, vad är Stå? – Stå är en pintxosbar på norr i Örebro, vid Slottsgatan, granne med Boulebar. Tanken är att man under avslappnade former skall kunna glida förbi med vänner eller kollegor och avnjuta lättare smårätter tillsammans. Självklart finns även vin och passande öl. Det blir en liten bar med endast cirka 40 platser. Hos oss bokar man inte bord för en middag utan man kommer förbi efter jobbet, innan bion eller efter konserten. Hela pintxoskulturen bygger på lättare rätter, mingel och att man ”STÅr”, sitter, hänger – ja umgås helt enkelt! Vi tänker oss även konserter och andra kulturevent, framförallt på sommaren. Innergården är nämligen helt fantastisk och tankarna förs lätt till utlandet och städer som Barcelona eller San Sebastian. Det säger Marthin Sandholm som tillsammans med Ki Sandholm är de som står (he he, reds. anm.) bakom Stå. Vad erbjuder ni? – Vi kommer erbjuda pintxos gjorda på råvaror och smaker efter säsong. Pintxos är ungefär som mindre ”tapas”, små delikata aptitretare, vanligtvis med en bit bröd i grunden som man sen sticker en ”pintxo", det vill säga en ”pinne" i. Även om pintxos är vanligast i Spanien och Portugal, så är vi ingen spansk pintxosbar. Vi kommer erbjuda smaker från 42 NOLLNITTON ändra på ett vinnande koncept. Planen är att utöka med vin och öl på menyn, men först under 2019. – Vi väntar just nu på att få tillstånd för det. Hittar gästerna hit? – Jadå! Det är inga problem. På förra stället hade vi mest stamgäster. Nu får vi in mycket mycket mer spontanbesökare och Akademibokhandeln, som är vår granne, drar väldigt mycket folk. Sedan har vi både Waynes Coffee och Chopchop i närheten. Örebro Ölhall expanderar till Karlstad. Jo, så är det. Snart öppnar Karlstad Ölhall som då blir en filial till Örebro Ölhall. Konstigare än så är det inte. Tänk att kunna ta en Örebro Bitter även i Karlstad innan hockeyderbyt. Kan det bli bättre? Självfallet ska Örebro dela med sig av det bästa vi har och då blir det en ölhall. hela världen, men gärna med fokus på närproducerat och ekologiskt. Under lunchtid har Stå, förutom pintxos, även lite matigare bowls och under vintern även soppor. Vi jobbar även med en lokal kafferostare, så det kommer att finnas gott kaffe. Bastard Burgers Vem kom på konceptet? – Konceptet finns över hela världen, så det handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt, men pintxos ”på riktigt” är något som vi tycker saknas i Örebro. Hos oss finns inga kypare, appar eller krångliga menyer. Man plockar helt enkelt fritt sina pintxos från bardisken. Innan man går hemåt så samlar man ihop sina ”pinnar” lämnar in dem i baren och får sin nota. Den 23 september 2016 öppnade den första Bastard burgers i hemstaden Luleå. Idag finns konceptet från Boden i norr till Stockholm i söder. Under 2019 är planen att ha 40 restauranger igång i Sverige. Konceptet är att servera den godaste streetfoodburgare du ätit och det konceptet tas nu till Örebro. Örebro Ölcafé vid järnvägsgatan byter namn till… ja, just det – Bastard burgers. Förutom burgare finns det även ”groggar” och ”järn” på menyn. Självfallet finns det vegetariska alternativ. BILD: ULF HJELTING BILD: ULF HJELTING