Nöjesnytt_Kalmar 1
ÖLPROVNING MED JOSEFIN ÖGE PÅ ÄNGÖL Ängöls privat
a ölprovningar med rundvandring i bryggeriet har blivit en stor succé, därför lanserar man nu konceptet ”allmänna ölprovningar”, dit alla är välkomna. Det enda du behöver göra är bara att anmäla dig via hemsidan innan. Vi tog ett snack med Josefin Öge, som varje torsdag hela sommaren kommer guida dig genom Ängöls spännande ölsortiment. HUR GÅR EN ÖLPROVNING TILL? – Först går vi en bryggerivisning för att få en större förståelse i hur bryggprocessen går till. Därefter provar vanligtvis fyra stycken olika sorters öl. Oftast är det en lager och en ale, plus två sorter till. Om vi har en säsongsöl inne så provar vi så klart den. Jag berättar om ölsorterna, vilka sorts maträtter man ska dricka en speciell sorts öl till. Det är ju sådant som är roligt att ta med sig hem när man ska laga någonting gott hemma. VAD ÄR DET MAN SKA TÄNKA PÅ NÄR MAN PROVAR ÖL? – Det som känns allra viktigast är att man börjar med en lite snällare öl, en ljus lager och sedan att man avslutar med en mörkare öl. För gör man åt andra hållet så blir det lätt att man inte känner alla smaker i den mildaste ölen om man tar den sist, för då har man fått sådana smakexplosioner i de första ölsorterna som har varit lite kraftigare. HAR DU NÅGON PERSONLIG FAVORIT? – Absolut! Jag tycker att IPA är väldigt gott. Det som är kul med IPA är att det är en riktig smakexplosion och det gör också att den är väldigt lätt att matcha till olika maträtter. KAN MAN HA DEN TILL ALLT ALLTSÅ? – I princip. IPA är det ganska mycket beska i så den går inte riktigt ihop till beska i mat. Men den funkar bra till väldigt, väldigt mycket! HUR BOKAR MAN? – Man bokar antingen via hemsida, via mail eller genom att ringa. Det är en perfekt aktivitet för dig som har semester eller turistar i Kalmar! Vill du veta mer Ängöls ölprovning? Observera att det är 18 års åldersgräns! Läs mer på: www.angol.se/olprovning/ STENSÖTORPET GÅR IN PÅ SIN ANDRA SÄSONG För ett år sedan tog köksmästare Johan Marin över Stensötorpet Kafé & Kök och nu slår han upp portarna för kvarterskrogens andra säsong på halvön nere vid Nordic Camping Stensö. Johan känner du kanske också igen med sin Mojo Gastro Food Tuck, som blev nordisk mästare 2015 i Food Trucks, och som sedan 2014 har serverat suverän gatumat till hungriga Kalmariter. På Stensötorpet erbjuds det folklig mat gjord på lokala råvaror, till folkliga priser! Menyn är street food-inspirerad, med rätter som till exempel fish & chips och BBQ-burger & sötpotatispommes. I sommar arrangeras grillbufféer på fredagar samt räkfrossa på måndagar. INGEN KAN HA UNDGÅTT DIN PASSION TILL STREET FOOD, VART IFRÅN KOMMER DEN FRÅN BÖRJAN? – Det genuina matintresset har jag haft sedan pojkåldern, då jag ofta hjälpte mamma och mormor i köket. Sedan har jag följt mattrender i många år och inspirerades tidigt av den nya street food- och food truck-kulturen i USA. När jag startade 2014 hade jag en av de första food truckarna i Sverige, sedan dess har det exploderat. HUR KÄNNS DET INFÖR SOMMAREN? – Fantastiskt spännande och inspirerande. Jag har länge tyckt det saknats ett givet utflyktsmål i Kalmar, som kombinerar mat och vacker miljö. Min ambition är att Stensötorpet Kafé & Kök ska bli en sådan plats, med god mat till priser som folk har råd med. FINNS DET NÅGRA NYHETER I ÅR PÅ STENSÖTORPET? – Bland annat kommer stadsbussen gå ut till Stensö vilket gör det lättare för många att ta sig hit. Vi kommer fortsätta med succén grillbuffé men kommer också i år lansera räkfrossa på måndagar, där man kan äta så mycket räkor man vill för en hyfsad penning. Från och med midsommar har Stensötorpet öppet 10:00-22:00 varje dag fram till 20/8. 62 | nöjesnytt