Nöjesnytt Helsingborg 1
sıcılıanska vıner SPÄNNANDE Sicilien är en av vär
ldens mest spännande vinproducenter just nu. Här har man tillverkat vin sedan urminnes tider, men ända fram tills ganska nyligen ansågs sicilianska viner snarare stå för bulk än kvalitet. Billiga jätteproduktioner raserade ryktet rätt rejält. Och nog för att det görs mycket vin här - vinodlingsarealen är större än hela Tysklands och varje år framställs lika mycket vin som i Australien. Men på senare år har det börjat hända saker på denna Medelhavets största ö. Y ngre vinmakare har börjat ta över och tänka i nya banor. Fler och fler viner blir ekologiska. Många lokala unika gamla druvsorter har börjat odlas och upptäckas igen. Faktum är att viner från Sicilien är otroligt spännande att upptäcka, man vet liksom aldrig riktigt vad man kan vänta sig. Från en lätt sälta och kiselaktig mineralitet hos de vita varianterna till personliga och pigga rödviner som tycks dansa tarantella i glaset. Internationellt sett har vinerna från Etnas sluttningar fått mycket uppmärksamhet, framför allt de röda. Vulkanjorden påverkar smaken på ett synnerligen angenämt sätt, ibland kan man nästan ana en rökighet som om det vore vinet själv som höll på att få ett utbrott. Det finns en uppsjö gamla sicilianska druvor, men allra vanligast är de gröna druvorna cataratto, inzolia och grillo. När det gäller röda viner görs de flesta på nero d’avola. Sicilien är sedan gammalt även känt för sitt söta starkvin Marsala, som tillverkas på västra Sicilien i området kring staden med samma namn. Personligen är jag väldigt svag för de enklare friska vita vinerna som nästan har en salt avslutning till följd av de afrikanska vindarna från havet. Tyvärr är de knepiga att få tag i här hemma, men jag rekommenderar ändå varmt en liten upptäcktsfärd bland Systembolagets sicilianska sortiment. Många av vinerna är som sicilianarna själva - egensinniga och personliga, men samtidigt väldigt lätta att tycka om. ■ 3 TIPS SICILIANSKA VINER 1. LE SABBIE DELL’ETNA, ETNA BIANCO DOC, 2015 (2372), 109 KRONOR. Namnet betyder ungefär Etnas sand, och druvorna till detta vin har vuxit i lavajorden på vulkanens nordöstra sluttning. Man kan nästan ana en liten rökighet i den lätt mineraliska smaken, men vi hittar också blommiga toner av päron, mandel och citrus. Gjutet val till grillad fisk. 2. MANIFESTO NERO D'AVOLA , 2015 (2680), 79 KRONOR. För dig som vill testa sicilianskt utan att spendera för mycket pengar. Massor av frukt och mörka bär i kombination med viss pepprighet. Läckert till grillade lammkotletter. 3. INYCON CHARDONNAY , 2015 (12418), 79 KRONOR. Ännu ett prisvärt alternativ för dig som vill upptäckta Sicilien som vinproducent. Ekologiskt odlat och har en sympatisk fruktig fräschör med toner av honung och melon. Servera svalt till skaldjur, allra helst om de legat på grillen. VÄRT ATT VETA Många av Siciliens viner säljs som IGT - vilket står för "indicazione geografica tipica" och är den enklaste formen av TEXT: MIA GAHNE märkning. Anledningen är det finns så pass många olika druvsorter att vinmakarna vill ha friheten att kunna blanda dem lite hur som helst och även med internationella sorter. Siciliens enda ursprungsskyddade DOCG-vin heter Cerasuolo di Vittoria och är ett rött vin bestående av en blandning på nero d'avola och frappato. 42 | nöjesnytt