Nöjesnytt Helsingborg 1
För andra sommaren i rad har namnen bakom Timjan
& Tång välkomnat gäster att njuta av enklare italiensk mat nära havet. I oktober stängs dörrarna igen och det blir dags för Martina Henriksson och Oliver Weber att planera inför den kommande säsongen tt mor och son öppnade restaurangen tillsammans kändes helt naturligt för dem båda. – Vi tog över själva lokalen i augusti 2013 och öppnade i mars året därpå, inleder Martina Henriksson. – Det är det bästa som kunde hända och jag hade nog inte kunnat ha en annan partner. Ingen annan relation jag har är lik den till min mamma, berättar Oliver Weberg och tittar på henne mitt över bordet. – Jag vet ju exakt när jag inte ska säga vissa saker eller ställa en fråga, skrattar hon och tittar tillbaka på Oliver. Vi kan varandra. VISION OM ITALIENSKA HEM På menyn blandas italienska rätter med svensk touch, men det är inte bara maten som inspireras av Italia. Timjan & Tång öppnades med ambitionen att kunna ta emot stora familjer och sällskap som fyller restaurangen med liv, rörelse och kärlek. – Jag vill att man ska se stora familjer runt stora bord när man går förbi, säger Martina. Nu vet jag att alla servitörer kanske inte håller med mig, men jag älskar när vi har barnfamiljer här. Vissa tycker kanske att man borde säga till dem, men jag tycker det är så mysigt när de till exempel vill kolla ner i köket. – Min vision har också varit att det ska vara ganska lättsamt här, fortsätter Oliver som sedan förklarar hur han därför brukar skämta med gästerna. Jag kör väldigt mycket spontant och ibland blir det nästan lite för mycket, men jag tror det kan vara en skön kontrast för många gäster. Det ska ju vara lite show och börja brinna någonstans, skrattar han. – Oliver och Theodor Sjölund har varit ansiktena utåt och 12 | nöjesnytt utan dem känns Timjan & Tång inte riktigt detsamma, fortsätter Martina. GOD STÄMNING LOCKAR Trots den regniga sommaren har personalen på Timjan & Tång haft fullt upp, vilket de delvis tror beror på tur men även en trogen publik. – Jag tror det kan bero väldigt mycket på servicen från bland andra Oliver och Theo, men också att vi har riktigt bra mat. Våra kockar är grymma och vi har jobbat ihop i fl era år, säger Martina. – Jag hoppas också att vi har förmedlat känslan att det är som att vara hemma, fortsätter Oliver, att detta är gästernas hem. Folk vet att de kan komma ner hit och sitta på samma plats som de brukar och babbla. – Många gäster kommer hit efter jobbet och tar en bira för att sedan gå hem. Det behöver inte vara så allvarligt. Vi har också fått fl er gäster från husen runt omkring som kommer ner i stora gäng och har detta som sin kvarterskrog. Det är väldigt uppskattat och kul, tycker Martina. FLER SITTPLATSER INFÖR NÄSTA SOMMAR Efter två lyckade säsonger har de nu kommit fram till att baren i restaurangen borde flyttas för att frigöra större yta och skapa fl er sittplatser under tak. Oliver menar att många är sugna på att slå sig ner för att äta middag eller ta en afterwork, men med drygt fyrtio platser inomhus blir det snabbt fullt en regnig fredag. – Det är jobbigt att säga nej till folk, men det som är positivt är att vi märker att folk kommer hit även vid dåligt väder. – Utomhus har vi just nu plats för mellan femtio och sextio personer, men de går åt vid solsken. För att lösa detta vill vi bygga en länga längs med väggen runt hela restaurangen, berättar Martina, då kan vi få ännu fl er platser utan att behöva bygga ut uteserveringen. Förutom att utöka sittplatserna är ytterligare en framtidsdröm att fl ytta dryckesserveringen utomhus, genom att arrangera en utomhusbar. – Det är mycket som ska lösas, men en bar utomhus vore mysigt om det blir en fi n sommar, fortsätter hon. Inför säsongsavslutningen är det blandade känslor i restaurangen. Samtidigt som de ser fram emot att kunna andas ut, är de även spända på öppningen av sin nya restaurang på Kullavägen, Timjan & Tegel. – Det är blandade känslor nu när vi stänger i september, säger Oliver. Det är skönt eftersom vi inte behöver stressa, men sedan vet jag att jag kommer sakna det efter en vecka. – Egentligen vill jag att Oliver ska börja plugga, men vill ändå att han ska få känna på hur det är att driva företag och att det inte alltid är en dans på rosor. Jag tror att den här livsstilen kan vara väldigt rolig för honom nu i tjugoårsåldern. – Jag hoppas bara att folk ska fortsätta komma hit, ler Oliver, det är ju gästerna man får energi av, säger han avslutande. TEXT: MICHELLE BERGSTEN FOTO: PEPPE LAVRÉ, M.FL.