Nöjesnytt Kalmar 1
självklara hamn SOMMARENS Efter de senaste årens
uppsving och succésomrar kan vi knappast prata om Färjestadens hamn som en het bubblare längre, snarare som sommarens självklara alternativ! Och det är den lilla skaran drivna företagare som är hjärtat bakom hamnens pulserande succé. V isste du att Ölandschoklad klassats som regionens bästa café i White Guide? Att Seasalt Kitchen har listats i boken 501 svenska platser du måste se innan du dör? Eller att keramik från Lotta och Mary kan ses i tv-programmen Hela Sverige Bakar och Grillmästaren? Vad har dessa företag gemensamt? Jo, de ligger alla i Färjestadens hamn. Lotta Sjöberg på keramikverkstaden Lotta och Mary är glad över utvecklingen de senaste åren. Hon har själv hållit till i hamnen i 25 år och kämpat för att hamnlivet ska komma igång. – Det är kul att företagen här känner sig stabila och vågar utveckla, tycker hon. Nytt hos henne i år är att man kan prova på att dreja och måla sin egen mugg. Är man sugen på att komma ett helt gäng kan det ordnas event med både drejkurs och mat, berättar hon. Det kommer även bli barnteater i hennes trädgård – och en massa ny keramik såklart! Hon skvallrar om en ny bruksserie som är på gång, och berättar också att hon kommer öppna en liten butik på Solliden i år. NY LOUNGE OCH BAR Vi på Nöjesnytt har kommit en sen sommareftermiddag för att få uppleva denna Ölandspärla. Det är lek och rop längs badbryggan, men lugnt och strosvänligt i restten av hamnen. Många verkar röra sig längs det långa trädäcket i söder. Mitt på däcket ligger restaurangen Seasalt Kitchens populära uteservering, med rustika träbord och liveband torsdag till måndag. Det höga trycket på serveringen är en av anledningarna till att de i år har gjort om tidigare Seasalt Bakery lite längre ner i hamnen till Seasalt Lounge – en avslappnad lounge som komplement till restaurangen. Här kan man slå sig ner med en plocktallrik lokala delikatesser eller en stenugnsbakad pizza. 48 | nöjesnytt – Flera personer har kommit fram till mig och sagt att de hört att jag har så goda pizzor, säger ägaren Susanne Edén, och konstaterar att det verkar vara menyns största framgång. Några andra som märkt av matglada flanörer på trädäcket är Magnus Bremerfors med personal på Ölandschoklad. Det prisvinnande konceptet med italienskt kaffe och egenproducerad choklad och glass kommer i år komplementeras med mat och dryck. – Nu kan man sitta kvar när barnen vill ha glass och ta något gott att dricka eller äta, menar Magnus. Och vad passar bättre än att fortsätta på temat öländskt och italienskt? På menyn hittar vi bland annat plocktallrikar med öländska ostar och italienska favoriter såsom bruschetta. Magnus berättar hur glada de är över att ha hittat ett litet familjeföretag i Italien som kommer vara deras leverantörer av charkprodukter. Lika glada är de över att kunna servera öländskt Kackelöl i sin nybyggda utomhusbar. ISTERBAND OCH LÄ-SKYDD Nyfikna på resten av hamnlivet strosar vi vidare. En ringlande kö längre lockar oss längre ner i hamnen. Den visar sig komma från Hamngrillen – familjeföretaget som är äldst på plats och ofta kallat ”Hasses” av lokalborna. Ett par campare i kön berättar att de lockats hit av de öländska isterbanden de har hört ryktas om. Eva Fransson driver grillen idag tillsammans med maken Ove. Hon berättar att man i år kan beställa in en quinoa och kycklingsallad med närproducerad kyckling från Guldfågeln. Vill man ha det ännu mer öländskt kan man prova på kroppkakorna från Evas Kroppkaksbod i Salomonstorp. På glassfronten hittar vi nyheter som mjukglass i smakerna blåbär och ägglikör, kulglass i smakerna kladdkaka, kokos och vit choklad med drottningsylt bland annat. I andra änden av hamnen, närmast de förtöjda båtarna och sundet, ligger hotell och restaurang Kaj 4. I år har de byggt om det som förut var uteservering till en 70 platser stor inglasning, berättar ägare Mikael Nilsén. Restaurangplatser ute finns fortfarande kvar, men när de där riktigt blåsiga kvällarna kommer ska man inte behöva offra havsutsikten eller menyns fantastiska räktrål. VEDELDAD PIZZA PÅ AFTER BEACH Trots att solen börjar stå lågt över Kalmarsund vägrar badgästerna ge upp för kvällen. Hela den lilla bukten är full med folk, och under tallarna på andra sidan sandstranden verkar det också vara liv och rörelse. Talluddens pool och strandservering som ligger här har byggt en vedeldad stenugn i år och serverar fräscha, lite annorlunda pizzor vid sitt poolområde. Anders Bemervik som står bakom rodret på serveringen tror att det kommer göra mycket till smaken att ugnen är vedeldad, och så kommer det satsas på fina råvaror såsom lufttorkad skinka, pinjenötter och rucola, berättar han. Under högsäsongens After Beach kommer man också kunna njuta av toner från trubadurband och specialpriser i baren. Det känns nästan för bra för att vara sant att så många guldkorn samlats på ett och samma ställe, tänker vi och blickar ut över Kalmarsunds vågor och Ölandsbron. Trubadurtonerna klingar vidare sent inpå kvällen, solen vill inte gå ner och vi vill inte gå hem. TEXT: MALIN LORENSSON