Nöjesnytt Kalmar 1
Doften av grillat lamm och gris sprider sig upp m
ot takterrassen. En iskall mojito svalkar samtidigt som solen går ned över det typiskt öländska landskapet. Musiken ligger som en matta i bakgrunden och allt är bara avkoppling. Det är en helt vanlig kväll på Lammet & Grisen. lammet & grisen I 46 år har det grillats lamm och gris utanför Löttorp, på norra Öland. Och det har varit en restaurang i ständig utveckling. I dag vallfärdar människor från hela landet för att – EN UPPLEVELSE FÖR ALLA SINNEN –Vi vill att man ska kunna njuta även om det skulle vara lite uppleva den stämning, den matglädje och den kvalitet som Lammet & Grisen bjuder på. För ett besök på denna unika restaurang är inte bara en kulinarisk njutning – det är en helhetsupplevelse. – Vi strävar hela tiden mot att utvecklas, att kunna erbjuda våra gäster ännu mer, säger Mattias Richert som driver restaurangen med, bland andra, brodern Joachim. PLATS FÖR EN DRINK Det är givetvis den grillade maten som står i centrum – helgrillat lamm och gris med tillhörande buffé som bjuder sallader, såser, potatisrätter, bröd, chutneys med mera. Allt tillagat av de bästa av kockar och av råvaror av absolut bästa kvalitet. Men det krävs mer än fantastisk mat för att ett restaurangbesök ska bli en helhetsupplevelse. Därför har ägarna till Lammet & Grisen bland annat satsat på en storslagen takterrass. I tio år har den byggts ut och ändrat form och har i dag ett 80tal sittplatser. Här sitter man med en drink medan maten förbereds en trappa ned. Utsikten är slående och för att kunna utnyttja den vackra platsen än mer har man nu väderskyddat hela terrassen inför årets säsong. 54 | nöjesnytt småduggigt eftersom miljön är så fantastisk. Terrassen skulle kunna bli hur stor som helst men i ett första steg har vi nu sett till att den har fått tak, säger Mattias. GRATIS ÖVERNATTNING En mojito på taket, grillat i obegränsad mängd, musikunderhållning – hela sommaren gästas restaurangen av en rad artister – och en atmosfär som vi kan lova är den enda i sitt slag. Lammet & Grisen bäddar för en helkväll. Restaurangen ligger en bit utanför Löttorps centrum och nås med bil. Och för att gästerna ska kunna njuta av vin, öl eller drinkar erbjuder Mattias och hans kollegor gratis övernattning på den intilliggande egna uppställningsplatsen. En grusplan för husbilar och en gräsplan för husvagnar och tält ligger mysigt belägen, bara 100 meter från krogen. Och den är gratis för restaurangens gäster. – Här får man ställa upp sin kärra eller sitt tält över natten, så att man kan njuta fullt ut. Det är ingen regelrätt camping utan är bara till för våra egna besökare. Och det är uppskattat, vi får bygga ut antalet platser varje år, skrattar Mattias.. TEXT: LISELOTTE ERNDIN DAHLBERG FOTO: LAMMET & GRISEN RECEPT SÅ HÄR GÖR DU ”LAMMETS” MOJITO: Mosa mynta (”Lammet” använder sin egenodlade) med lime och därefter sockerlag. Muddla ihop (exempelvis med mortel). Ta det dock lite lugnt med sockret – drinken ska inte vara för söt utan frisk och ”bita” lite i käkarna. Fyll på med en massa is, därefter rom och toppa slutligen med soda. Testa dig fram för att få en bra avvägning av ingredienserna. Mojiton är en fräsch drink som passar utmärkt en varm sommarkväll.