Nöjesnytt Kalmar 1
GODA SOMMARNYHETER PÅ LAMMET & GRISEN I 47 år har
Lammet & Grisen lockat både ölänningar, fastlänningar och sommarturister till Löttorp på norra Öland. – Vi erbjuder ett unikt koncept, både när det gäller restaurangbyggnaden och maten, berättar Mattias Richert, som här delar med sig av sommarens nyheter. H istorien om Lammet & Grisen började redan 1969, då Jan Richert återvände till Öland från Mallorca, där han bott i nio och och dessutom varit med och startat de första grisfesterna. Tillsammans med sin bror Bengt Richert, som ägde Horns Kungsgård där han bedrev storskalig fåravel och därav behövde avsättning för sin lammproduktion, byggde Jan krogen som snart skulle bli en snackis, både på Öland och runt om i Sverige. År 1985 var det dags för nästa generation bröder, Mattias och Joachim Richert, att ta över verksamheten. Omfattande renoveringar har gjorts sedan 1969 men Lammet & Grisen ligger fortfarande beläget på Horns Kungsgård, som man har en härlig utsikt över från den stora takterassen. Till årets säsong har terrassytan utökats med hela 80 kvadratmeter, vilket gör att fler gäster nu kan njuta av en god drink i solnedgången innan det är dags för middag. – Precis som restaurangens namn antyder består av maten av helgrillat lamm och gris. Köttet trancheras i restaurangen så att gästerna får välja ut precis vilka bitar de vill ha. Naturligtvis får man äta så mycket man vill, och till köttet erbjuder vi en dignande bufféavdelning med sallader, grönsaker, bröd, olika sorters smör, såser, potatisanrättningar och andra läckra tillbehör, berättar Mattias. Maten avnjuts med fördel tillsammans med ett gott vin, öl eller alkoholfritt alternativ, som säljs i baren där duktiga bartenders även blandar nytänkande och somriga drinkar med finess. – Den rustika inredningen med markfasta långbord och bänkar förstärker upplevelsen av något unikt. Proffsig underhållning med levande musik varje kväll och möjlighet till dans gör Lammet & Grisen till ett förstahandsval vid grupparrangemang, säger Mattias. Även de minsta gästerna blir mer än mätta efter ett besök på restaurangen, då de erbjuds en egen buffé med bland annat köttbullar och kyckling. – Barnen älskar att få köttet trancherat åt sig, och att själva få välja vilka tillbehör de ska ha på tallriken. Vi får ofta höra att ”det var länge sedan mitt barn åt så här bra”. En Banana Split Junior efter maten är en klassisk favorit i läckert utförande. ”RÖD ANKOMST” Nytt för i år är att Lammet & Grisen har infört någonting som kallas ”Röd ankomst”, vilket innebär att man erbjuder 100 kronor rabatt vissa tider och dagar. – Detta gör vi för att minska trycket de kvällar och klockslag då ”alla” vill komma. Det är ett koncept vi har testat lite smått på vår restaurang i Sälen och som vi nu kommer att satsa på fullt ut. För att fler gäster ska ha möjlighet att besöka restaurangen erbjuder man även fler gratisturer med direktbussarna under högsäsongsveckorna 28-32. – Vi fortsätter att köra från Böda Sand men lägger på fler turer och kör även direktbuss från Byxelkrok på måndagar. På tisdagar går det buss från Borgholm, via Köpingsvik och Lundegård, säger Mattias och avslutar med att tipsa om en riktigt läskande sommardrink: – Aperol Spritz! Det är Italiens mest serverade drink men fungerar minst lika bra att avnjutas i en skön soffa på Lammet & Grisens nya takterrass! TEXT: SOFIA EKHOLM FOTO: REBECKA STÅLBRAND APEROL SPRITZ 3 delar mousserande vin 2 delar Aperol 1 del soda Fyll ett stort glas rikligt med is. Häll upp 3 delar mousserande vin, 2 delar Aperol och en del soda på toppen. Garnera med apelsinklyfta. _ Q|MHVQ\WW