Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping Sida 2
Nöjesnytt Jönköping Sida 3
Nöjesnytt Jönköping Mingel
Nöjesnytt Jönköping Sida 5
Nöjesnytt Jönköping Sida 6
Nöjesnytt Jönköping Sida 7
Nöjesnytt Jönköping Sida 8
Nöjesnytt Jönköping Sida 9
Nöjesnytt Jönköping Sida 10
Nöjesnytt Jönköping Sida 11
Nöjesnytt Jönköping Sida 12
Nöjesnytt Jönköping Sida 13
Nöjesnytt Jönköping Sida 14
Nöjesnytt Jönköping Sida 15
Nöjesnytt Jönköping Sida 16
Nöjesnytt Jönköping Sida 17
Nöjesnytt Jönköping Sida 18
Nöjesnytt Jönköping Sida 19
Nöjesnytt Jönköping Sida 20
Nöjesnytt Jönköping Sida 21
Nöjesnytt Jönköping Sida 22
Nöjesnytt Jönköping Sida 23
Nöjesnytt Jönköping Sida 24
Nöjesnytt Jönköping Mode/Trend
Nöjesnytt Jönköping Sida 26
Nöjesnytt Jönköping Sida 27
Nöjesnytt Jönköping Sida 28
Nöjesnytt Jönköping Sida 29
Nöjesnytt Jönköping Sida 30
Nöjesnytt Jönköping Sida 31
Nöjesnytt Jönköping Sida 32
Nöjesnytt Jönköping Sida 33
Nöjesnytt Jönköping Sida 34
Nöjesnytt Jönköping Sida 35
Nöjesnytt Jönköping Sida 36
Nöjesnytt Jönköping Sida 37
Nöjesnytt Jönköping Sida 38
Nöjesnytt Jönköping Sida 39
Nöjesnytt Jönköping Sida 40
Nöjesnytt Jönköping Sida 41
Nöjesnytt Jönköping Sida 42
Nöjesnytt Jönköping Sida 43
Nöjesnytt Jönköping Sida 44
Nöjesnytt Jönköping Sida 45
Nöjesnytt Jönköping Sida 46 Vill du tillverka pral
iner, smaka olika slags choklad eller bara sitta ned och ta en kaffe? På chokladverksta’n väljer du. UTFLYKT TILL Chokladverkstan C , hristina Lööv öppnar dörren till Chokladverksta’n. Hon ler stort och har på sig sina svarta arbetskläder med röda tofflor som är en glad färgklick. I en omgjord ladugård på Christinas tomt i Tokarp utanför Jönköping ligger hennes älskade verkstad som har funnits i fem år. Det är en ljus miljö inredd med röda kuddar, vita väggar och pampiga ljusstakar av mässing. Bord, hyllor och skåp är fyllda med choklad i glansiga förpackningar. En del av lokalen används som butik och fik. En annan del är konferenssal. Tillverkningen av choklad kan besökaren se genom stora fönster. Christina börjar tillverka chokladklubbor medan hon pratar om passionen för choklad. – Jag har gillat att baka ända sedan jag var liten. Jag har nog utvecklat ett sockerberoende tyvärr, säger hon och skrattar. Christina får hjälp av Pernilla Bengtsson i köket. Hon arbetar extra med tillverkning och försäljning. Pernilla kom på idén med bräck fylld med dragerade solrosfrön. Smeten är färggrann och busigt barnslig. – Men vuxna gillar också mjölkchoklad. Det är inte bara för barn, menar Christina. NATURLIG TILLVERKNING Christina älskar choklad och när hon talar om den pratar hon med iver. För Christina är det viktigt att det inte är vilken choklad som helst. Kvalitén på kakaobönan är viktigare än hur hög kakaohalt det är. Hon använder smör i stället för margarin. Äkta vanilj framför syntetisk vanilj. När hon lärde sig grunderna om chokladtillverkning var det vanligt att använda halvfabrikat. Det kändes fel för henne. – Jag vill ha så lite processade ingredienser som möjligt. Jag vill ha en renhet och inte en massa konstiga essenser. För mig är det viktigt att använda äkta råvaror, säger hon bestämt. CHOKLADPROVNING OCH PRALINTILLVERKNING I veckorna och på helgerna håller hon i chokladprovning och pralintillverkning. Det är mest företag och större grupper som hör av sig till henne. – Jag säger inte nej till någon. Vi har varit upp till fyrtio personer vid provning av praliner och ett tjugotal vid chokladtillverkning. Men då är det många och alla kan inte göra allt. Om man bara är två stycken som vill lära sig mer om choklad går det att komma på öppna provningar som ordnas emellanåt. Förutom att smaka på choklad får man höra om kakaobönans historia, chokladens tillverkning och olika kvalitéer. ETT ARBETE SOM GER MYCKET – Det är spännande att gå till jobbet, jag har inte någon söndagsångest som vissa har för att gå till arbetet på måndagen. – Det är helt fantastiskt kul att arbeta. Ibland bakar jag bröd, ibland säljer jag praliner. Och så är jag ute på skolor och lär ut om tillverkning. Det är otroligt varierande. Jag gillar hantverket och träffar många människor. Inspiration får hon från många olika håll: mässor, böcker och människor hon talar med. – De som brinner för hantverket inspirerar mig. Jan Hedh, chokladmästare, har betytt mycket för konditorivärlden. Rosendals Trädgård, ett café i Stockholm, gillar jag också mycket. Det står aldrig still för Christina utan hon drivs framåt av sin nyfikenhet och passion för choklad. – Jag är inte färdig utan jag vill hela tiden vidare. Det ska jag testa tänker jag, och förnyar mig. Jag håller på med något jag verkligen tycker är kul! LANTLIG MILJÖ För den som vill besöka Chokladverksta’n och uppleva miljön har fiket öppet på fredagar då Christina och Pernilla serverar praliner, kanelbullar och bröd. I butiken finns smycken och inredning som är till försäljning. Pernilla Bengtsson arbetar även med silversmide och har kurser för den som är intresserad. Inredning, smycken och choklad skapar en miljö som kunden kan njuta av med en pralin i munnen. Chokladverksta’n på Tokarp Södergård har öppet fredagar 10.00-18.00. ■ TEXT & FOTO: EVA SJÖBERG 46 | nöjesnytt
Nöjesnytt Jönköping Sida 47
Nöjesnytt Jönköping Sida 48
Nöjesnytt Jönköping Sida 49
Nöjesnytt Jönköping Sida 50
Nöjesnytt Jönköping Sida 51
Nöjesnytt Jönköping Sida 52
Nöjesnytt Jönköping Sida 53
Nöjesnytt Jönköping Teknik
Nöjesnytt Jönköping Sida 55
Nöjesnytt Jönköping Sida 56
Nöjesnytt Jönköping Sida 57
Nöjesnytt Jönköping Sida 58
Nöjesnytt Jönköping Sida 59
Nöjesnytt Jönköping Sida 60
Nöjesnytt Jönköping Sida 61
Nöjesnytt Jönköping Sida 62
Nöjesnytt Jönköping Sida 63
Nöjesnytt Jönköping Sida 64
Nöjesnytt Jönköping Sida 65
Nöjesnytt Jönköping Spel
Nöjesnytt Jönköping Sida 67
Nöjesnytt Jönköping Musik
Nöjesnytt Jönköping Sida 69
Nöjesnytt Jönköping Sida 70
Nöjesnytt Jönköping Sida 71
Nöjesnytt Jönköping Film
Nöjesnytt Jönköping Sida 73
Nöjesnytt Jönköping Sida 74
Nöjesnytt Jönköping Sida 75
Nöjesnytt Jönköping Sida 76
Nöjesnytt Jönköping Serier
Nöjesnytt Jönköping Jönköpings Bästa 2010
Nöjesnytt Jönköping Sida 79
Nöjesnytt Jönköping Sida 80