Marknad Örebro 1
NYSTARTAT David Egonson är vd och grundare av för
etaget Holy Greens. HOLY GREENS HAR INTAGIT ÖREBRO TEXT: ULF HJELTING FOTO: PRESSBILD HOLY GREENS/JONAS WIMMERSTRÖM 2018 blev restaurangen vinnare i kategorin Årets Hälsokrog vid Restauranggalan. Den 24 februari öppnade Holy Green sin 16:e enhet på Drottninggatan i Örebro. Det är fullt med gäster på Holy Greens denna öppningsdag. Lite nyhetens behag som drar gäster. Nytt är alltid spännande och det märks speciellt på en särskild plats i restaurangen. Väggen direkt in till vänster har nämligen fått namnet Holy Wall. Det är här du kan hämta din take away. Din färdiga sallad stoppas i en pappkasse med ditt namn och hängs på en krog på väggen. Sedan är det bara att glida in och hämta sin kasse när det passar. Hos Holy Greens är det sallad och nyttigheter – veganskt eller med animaliskt protein som gäller. Du väljer hur just din sallad ska komponeras. Eller så går det bra att beställa någon av de redan 15 färdigkombinerade sallader som finns på menyn. Salladen utgår alltid från en varm eller kall bas av glasnudlar, röd quinoa, svart råris eller kolhydratsnålt blomkålsris. 24 Historien om Holy Greens började 2013 i Helsingborg med att den första restaurangen öppnade. Idag finns det tre Holy Greens i Helsingborg. – Etableringen i Örebro är vår 16:e enhet, säger David Egonson, vd och grundare av företaget. Han är givetvis på plats när Holy Greens öppnar i Örebro. Maten ska följa recepten Större delen av lokalen upptas av den välfyllda salladsdisken där det som kund går att betrakta tillagningen av det man beställt. Resten av lokalen upptas av sittplatser. Prisbilden för en sallad på Holy Greens? Från 87 kronor till 117 kronor för de som finns på menyn. Denna dag blev det asiatiska räkor med en extra avokadohalva – 127 kronor. I skrivande stund håller Holy Greens öppet mellan klockan 10:00 och 18:00. Tar gästerna rätt påse när de hämtar sin take away från Holy Wall? – Vi litar på våra gäster och att de tar rätt. Det har hänt några ytterst få gånger att någon enstaka gästa råkat få med sig så att säga ”fel” påse. Faktum är att det inne på Holy Greens finns två salladsdiskar för beredning. En ute i restaurangen och en inne i köket – en som gästerna aldrig ser. – Salladisken ute i restaurangen är till för gästerna som besöker oss och för att även hinna med alla beställningar med take away har vi även en disk i köket som enbart tar hand om det som hamnar på Holy Wall. Det handlar om att kunna leverera och kunna göra det i tid och det hinner vi inte med enbart en salladsdisk. Och ni vågar satsa på nyöppning så här mitt i en pandemin? – Man ska inte bromsa i en uppförsbacke. Nästa etablering blir Sundsvall som vi planerar att öppna till sommaren. Holy Greens öppnade sin första restaurang i Helsingborg på Nedre Långvinkelsgatan år 2013. Sedan dess har företaget vuxit till att bli en salladskedja med sammanlagt 16 enheter i bland annat Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg. Idén till restaurangen föddes ur en önskan om att erbjuda god och nyttig mat som tar lika stor hänsyn till oss människor som till naturen. Hos Holy Greens ska det vara okomplicerat att äta snabbt, gott och hälsosamt. Du ska inte behöva fundera över om du får i dig tillräckligt med fibrer, om fetterna du äter är bra, eller var råvarorna kommer ifrån. Sallader innebär grönsaker. Massor av grönsaker. Och dessa ska i största utsträckning gå att producera hållbart, ekologiskt och närodlat. Här är laxen ACS-odlad, räkorna är MSC-märkta och kycklingen kommer från Bjärefågel. Biffen på menyn är ett svenskt nötkött som kommer från KLS Ugglarp. – Vi samarbetar med svenska gårdar som är våra leverantörer. Vi ändrar även meny efter säsong och vad som finns tillgängligt. Vissa saker går bara inte att få tag på ifrån svenska odlare. Till dessa sallader serveras det även dryck. Här kan du bland annat välja mellan kallpressade juicer, smoothies, ingefärsshots och kombucha. Givetvis finns även ett lätt kolsyrat källvatten från Stenkulla brunn. Namn? Holy Water… ®