Marknad Örebro 1
TRAVELISTA TEXT: ULF HJELTING FOTO: PRESSBILD 01
BOO NATUR Det är i Hjortkvarn som vi hittar Boo Natur. På menyn hittar du utvalda råvaror från omgivningen runt Hjortkvarn. Fokus är att låta dig uppleva det bästa från den vackra naturen. Menyn skiftar efter säsong och varje vecka och den baseras på de råvaror som är tillgängliga för tillfället – därför är varje besök hos Boo Natur en unik upplevelse. Avsmakningsmeny från 995 kronor och lunch från 495 kronor. Här finns även fyra rum, omsorgsfullt inredda dubbelrum med dubbelsängar i samtliga rum och alla rum ligger i anslutning till restaurangen. Finns det behov av att ställa in en extra säng för medföljande barn så går detta bra, meddela bara restaurangen detta i ett mejl i samband med bokningen. Boendet bokas genom mejl till info@boo-natur.se. Boendet kostar från 995 kronor. Under hösten anordnas jaktmiddagar i samarbete med Boo Egendom och då är restaurangen stängd. I närheten finns även fideikommissen Boo Slott med ägaren friherre Carl-Hugo Hamilton. ® 02 03 04 LOKA BRUNN KROGENSOMINTEFINNS KATRINELUND GÄSTGIVERI & SJÖKROG Här hos Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog kan du sitta intill Hjälmaren och kulinariskt njuta av sjöns läckerheter – gös rekommenderas. Kocken Roger Hjälm devis är även: ”fullt ös! Hjälmargös!”. Här handlar det om en helhetsupplevelse där maten är en del av den. Menyn är inspirerad av vad trädgården, marken, skogen och givetvis sjön har att erbjuda i form av råvaror och från lokala producenter – allt för att ge en modern matupplevelse utöver det vanliga. Givetvis går det även att övernatta och vakna upp till vågskvalp från Hjälmaren. Här på gästgiveriet finns allt från minisvit och enkelrum till familjerum och deluxe att välja mellan. Givetvis finns relax att tillgå och i rummen finns självfallet wifi, tv, hårtork, kaffe/te och minibar. Varför inte förlägga din konferens, fest, möte eller bröllop till Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog? Har du inte redan upptäckt denna pärla vid Hjälmaren så är det dags. ® När kocken Davide Lindqvist sålde sin del av restaurangerna Lilla & Stora Örebro blev resultatet en liten gård i Närkesberg. Det blev alltså en flytt från Sveriges sjätte största stad ut dit spenaten bokstavligen blommar. Det var många förståsigpåare som skakade på huvudet, men de har alla fått krypa till det berömda bekännelsekorset med orden ”du gjorde helt rätt Davide”. Krogensomintefinns serverar de absolut bäst smakande luncherna under helgerna som går att hitta i den här delen av Sverige. Här lagas husmanskost från grunden. Inga undantag görs. Deras Wallenbergare är värd varje mils åkning som det tar dig att komma till Närkesberg. Ladan är ombyggd till matsal och kök och källaren är full av ungerska kvalitetsviner. Kolla in deras öppettider inför 2021 på krogensomintefinns.se eller varför inte besöka annexet, det vill säga gatuköket i Hallsberg som är något helt annat än ett gatukök. ® Under många hundra år har människor vallfärdat till Loka Brunn för att mötas, dricka brunn, njuta och koppla av. Redan på medeltiden var Loka Brunns källa en omtyckt rastplats för pilgrimer på väg till Nidaros, det vill säga Trondheim i Norge. Loka Brunn var särskilt populärt bland de svenska kungligheterna. Under 1700- och 1800-talet utvecklades Loka Brunn till ett eget litet samhälle. Kung Adolf Fredrik lär år 1761 ha fått sin migrän botad här. Idag finns det 54 byggnader i Loka Brunn, som ägs av familjen Spendrup, och till köket odlas kryddorna ännu idag i den örtagård som Gustav III anlade. Stor kick-off eller styrelsesammanträde – Loka Brunns omgivningar ger alltid det där lilla extra till de kreativa möten eller spaupplevelsen. Laga mat tillsammans med Loka Brunns kockar, upplev Bergslagens natur från islandshäst eller utmana varandra på spionjakt. Här finns aktiviteter för alla. ® 46 PÅ MATRESA GENOM NÄRKE Hemester – det är vad vi får inrikta oss på en tid framöver. Därför tipsar reseredaktionen denna månad på en kulinarisk resa genom Sveriges Toscana – det vill säga Närke. Varför inte besöka alla platserna under en veckas semester?