Nöjesnytt Växjö 1
Fingermat passar perfekt att servera när det är m
ånga som ska äta och det inte finns sittplats till alla. Bulla upp med servetter och små tallrikar så att man kan plocka på sig av godsakerna. fingra börja på maten Det är trevligt att servera flera olika små rätter, speciellt om man är många. Då kan alla hitta nåt att äta. Svårigheten kan vara att beräkna hur mycket som går åt. Gör så att det finns en minst smakbit av varje rätt till alla och lägg till några extra. Det är helt okej om några av rätterna tar slut. LAGA TILLSAMANS Det kan också vara trevligt att förbereda maten tillsammans. Det går snabbare och man kan lära av varandra. Ofta använder man vissa favoritråvaror och kryddor, och då kan det vara roligt att bli inspirerad av kompisarna. Det finns oändligt många goda och enkla smårätter att välja mellan. En enkel favorit är rostade potatisklyftor med skal, toppade med lite flingsalt. Dem kan man doppa i en hemgjord majonnäs, smaksatt med lite tryffelolja. Himmelskt gott! VACKRA OCH GODA Vill man servera lite matigare rätter är små spett med kyckling, biff eller grönsaker, penslade med kryddig marinad, bra fingermat. Och givetvis minismörrebröd. De blir både vackra och goda, och kan varieras i oändlighet. Vill man göra det enkelt för sig finns det mycket att välja på i delikatessdisken. Grillat fläsk, lufttorkad skinka och en god salami, vackert upplagt på en enkel träskärbräda, är aldrig fel. Lägg till ett par goda ostar, en tomatmarmelad och lite goda kex, och festkvällen har fått en garanterat bra start. Här får ni några recept att förgylla kvällens tillställning med. ASIATISK KYCKLINGFÄRS I SALLADSBLAD Till 10 stycken, 30 minuter Färsen kan också serveras i små tacoskålar. 500 g kycklingfärs 1 msk olivolja salt, peppar 2 vitlöksklyftor 1/2 röd chilipeppar 2 morötter 1 msk riven, färsk ingefära saft av 1 lime 10 små salladsblad 5 rädisor 1/2 dl salta jordnötter limeklyftor Gör så här: 1. Fräs färsen smulig i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. 2. Skala och hacka vitlöken fint. Kärna ur och hacka chilin fint. Skala och riv morötterna. Blanda ned vitlök, chili, morötter och ingefära i stekpannan och fräs ett par minuter. 3. Pressa över limesaft och smaka av. Ansa och skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin. Hacka jordnötterna grovt. 4. Lägg upp färsen i salladsbladen och strö över rädisor och jordnötter. Servera med limeklyftor. CROSTINI MED ÄRTPESTO Till 10 stycken, 30 minuter Lägg upp ärtpeston strax innan servering, så behåller den sin fina, gröna färg. Förbered den gärna och förvara övertäckt i kyl. 1/2 baguette 2 msk olivolja 1 vitlöksklyfta 2 dl frysta gröna ärtor 1 msk riven parmesanost 1 msk hackade hasselnötter 1 msk olivolja 1/2 dl slätbladig persilja salt, peppar babyspenat flingsalt Gör så här: 1. Skär baguetten i 1 centimeter tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Dela vitlöksklyftan på mitten och gnid snittytan mor brödskivorna. Rosta i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg. 2. Låt ärtorna tina något. Mixa dem tillsammans med parmesanost, nötter, olja och persilja. Smaka av med salt och peppar. 3. Lägg några spenatblad på de rostade brödskivorna och klicka på ärtpesto. Strö över flingsalt och servera. HETA RÄKOR Till 8 små portioner, 15 minuter Räkorna kan också serveras på små, rostade brödskivor som crostini i receptet ovan. 1 kg räkor (70/90) med skal 1 röd chilipeppar 75 g smör 2 vitlöksklyftor 1/2 dl hackad persilja Gör så här: 1. Skala räkorna. Dela chilin och skrapa bort kärnorna. Skala och hacka vitlöken. 2. Fräs smöret i en stekpanna och lägg i chili och vitlök. Låt fräsa ett par minuter utan att få färg. Lägg i räkorna och blanda om. Fräs någon minut tills de är varma, men inte för länge, då blir de sega. 3. Lägg upp i skedar eller små skålar. Strö över persilja. RISBOLLAR Till 20 stycken, 50 minuter Dessa kräver lite pyssel, men går fint att förbereda fram till friteringen. 2 dl arborioris 2 msk olivolja 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 6 dl buljong av tärning 50 g smör 1 dl riven parmesanost Panering: 1 dl vetemjöl 1 ägg 1 dl panko eller ströbröd Fritering: frityrolja eller rapsolja Gör så här: 1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den genomskinlig i olja i kastrull. Lägg i riset och fräs någon minut utan att det får färg. Koka upp buljongen i en kastrull. Späd med lite buljong i taget och låt koka in, totalt cirka 20 minuter. 2. Rör ned smör och parmesanost i riset och låt det svalna. Ta en klick ris och forma till en boll i handen. Låt vila i 15 minuter. 3. Rulla bollen först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och sist i ströbröd. 4. Värm oljan i en kastrull till 170 grader. Fritera några bollar i taget tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. I TEXT: KERSTIN SVENSSON & BITTE E:SON FORSBERG FOTO: BOSSE NILSSON 60 | nöjesnytt