019 1
Tror du att det har hjälpt den övergripande kvali
teten att det inte är hipstermat längre? Eftersom ställena inte längre säljer hamburgare bara för att de är trendiga, vi är lite bortom det nu – människor som säljer hamburgare bara för att fånga den senaste vågen? Marcus: De hamburgarna kommer alltid att finnas, men ja, vi har i princip passerat det. Eftersom det inte är en stor trend längre, och för att det nu måste ha en viss kvalitet för att hålla. Nya ställen öppnas och stängs inom tre månader eftersom de inte har bra hamburgare. Om du tittar på större städer som hade sin burgarutveckling tidigare, är det inte inne att äta hamburgare men de har många bra burgarställen. Linus: Sammantaget tycker jag att kvaliteten är så mycket högre än för fem år sedan, även för två år sedan. Det rör sig i en så snabb takt. Vad säger ni om trenderna i veganska och vegetariska hamburgare? Marcus: Allt hände under förra året, delvis på grund av Impossible burger och Beyond meat som skapade en sådan hype, och så producenter som började märka att det fanns en stor marknad. Så i fjol tog saker fart från att det bara var ett sämre alternativ för människor som inte äter kött. Det förväntas nu att de är bra och man lägger stor vikt vid det. Jag tror att om två år, eller så, kommer de ha lyckats att få många människor att göra ett aktivt val att inte äta en köttburgare. Inte av vegetariska eller miljömässiga skäl, utan för att de föredrar det. Linus: Det är väldigt intressant, för idag är det hantverksburgar-kultur; att du bör göra allt själv. De flesta av dessa vegoburgare är industriellt tillverkade för tillfället. Nu har ställen börjat göra egna vegoburgare eftersom de vill ha kontroll. Jag vill se hur det utvecklas. Om en stor aktör som Beyond kan göra en vegoburgare som slår branschstandarden? En sista fråga: vilken är er drömburgarresa? Finns det något land där ni verkligen vill ta en burgare någon dag? Linus: Det är lite komplicerat, för vi behöver verkligen åka till USA. Vi vill göra en ”roadtrip”, det är det verkliga svaret. Marcus: Vi har fantiserat om det i fem eller sex år. Åka från San francisco till Seattle, göra hela västkusten, göra södern, och äta hamburgare som inte har förändrats sedan 50-talet. Hela Motz-upplevelsen. Har du hört talas om George Motz? Han är som en burgarguru, han har skrivit böcker om olika delar av Usa och vilken typ av hamburgare de gör, Usa:s burgarhistoria. Vi vill också göra det, det skulle vara en drömresa. Linus: Jag skulle också vilja utforska mer i Asien. Det är en riktigt rolig burgarscen. Vi har varit i Japan mycket, men jag skulle vilja besöka Sydkorea mer, de har många burgarställen på grund av deras koppling till Usa, vi vill prova dem. Marcus: Australien är också ett stort hål i vår karta, vi behöver åka dit. Vi skulle kunna äta hamburgare hela dagen, varje dag, under resten av våra liv, och ändå inte kunna testa alla. 14 NOLLNITTON