Boinsikt 1
JULMAT Traditionella julrecept, med en twist! Jul
tider innebär för många av oss tradition och igenkänning. Men ibland kan det vara kul med något nytt. Varför inte prova på något traditionellt till julbordet, fast med en liten twist? Här kommer några favoriter i ny tappning! Smaklig spis! Saffransscones 6 st 2 dl mjölk (3%) 2 påsar saffran (1 g till 6 scones) 7 1/2 dl vetemjöl 7 1/2 dl motsvarar 450 g) 1 1/2 tsk salt 1 1/2 tsk bakpulver 1/2 dl 125 g 1 rörsocker kallt smör ägg uppvispat ägg till pensling Så här gör du: • Sätt ugnen på 250 °C. • Koka upp mjölken med saffranet i en kastrull. Låt svalna till ljummet. • Blanda mjöl, salt, bakpulver och rörsocker i en bunke. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med de torra ingredienserna. Tillsätt ägget och saffransmjölken. Blanda hastigt ihop till en deg. • Dela degen i 6 bitar (för 6 port) och lägg på en bakpappersklädd plåt. Forma till runda bullar med lätt mjölade händer. Alternativt dela degen i 2 delar och platta ut till 2 tekakor. • Skär ett kryss över kakorna och nagga med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån och rörsocker. • Grädda i mitten av ugnen tills sconesen fått fin, gyllene färg, 15- 20 minuter. Ta ut och låt svalna något före servering. Juliga kycklingköttbullar 1 gul lök 1 msk 2 msk 1 dl 1 olja ströbröd vispgrädde 500 g kycklingfärs 1/2 tsk salt ägg 2 krm svartpeppar 3 krm malen kryddpeppar 1 krm malda kryddnejlikor 2 tsk dijonsenap 2 msk klarifierat smör till stekning Så här gör du: • Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan i en stekpanna tills den är mjuk, låt svalna. • Blanda ströbrödet med grädden i en bunke och låt svälla några minuter. Blanda färsen med saltet och tillsätt ägget och rör ihop så att färsen blir fast. Vänd ner löken, ströbrödsblandningen, kryddorna och senapen. Forma färsen till bullar. • Stek köttbullarna runtom i smöret i en stekpanna. Pankofriterad lutfisk ca 1 kg lutfisk 2 tsk 2 dl 6 dl 4 salt vetemjöl panko (japanskt ströbröd) uppvispade ägg ca 1 ½ dl rapsolja till stekning, mer olja vid fritering Ärtdipp 500 g frysta gröna ärter 1 dl crème fraiche 1 msk 1 tsk färskpressad citronjuice salt 2 krm peppar Så här gör du: • Skär lutfisken i 18 bitar. Krydda runt om med saltet. Häll ut mjölet och pankon på varsin tallrik och äggvispet i en djup tallrik. • Vänd lutfiskbitarna först i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och därefter i pankon. • Stek dem frasiga i rikligt med olja i en stekpanna eller fritera dem på 160°C 5–10 minuter tills de är färdiga och fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. • Tillaga ärterna enligt anvisning på förpackningen. Mixa dem släta tillsammans med crème fraiche. Smaksätt med citronjuice och krydda med salt och peppar. • Mal över kryddpeppar och strö flingsalt över de friterade fiskbitarna. Servera med citronklyftor och ärtdippen. 19